Svet
17 ogledov

Nemčija Evropo zaprosila za pomoč

Fischbeck
1/5
EPA
Vzhodni in severni del Nemčije pod vodo. Državi zmanjkalo protipoplavnih vrečk. S poplavami se bori rekordnih 82.046 gasilcev. V Fischbecku izgubili boj z Elbo.

Nemci se še vedno bojujejo s poplavami. V Schleswig-Holsteinu prebivalci s strahom opazujejo reko Elbo, pri Lauenburg in v Saška-Anhaltu se voda počasi umika, situacija pa kljub temu ostaja pereča.
Vojska je v zvezni deželi Saška-Anhalt iz helikopterjev ob Elbo in tudi v reko, ki je porušila jez v Fischbecku in poplavila več kvadratnih kilometrov zemlje, metala protipoplavne vreče in tako malce umirila hitrost toka. Oblasti pa se bojijo za jez na območju Stendala. "Nismo še na varnem," je povedal tamkajšnji predstavnik mestnega sveta.

Voda je medtem dosegla Brandenburg in se dvignila na 7,75 metra. Kot pravijo, bo to območje po vsej verjetnosti kar 10 dni pod vodo. Na Bavarskem, kjer se je katastrofa začela, se spet bojijo Donave. Včeraj se je namreč nad njimi razbesnelo novo neurje.

Potrebujejo pomoč iz tujine

Na območju Elbe jim je zmanjkalo protipoplavnih vrečk, ki jih ekipam zdaj dostavljajo iz sosednjih držav. "Vreče smo dobili iz Danske, Nizozemske, Belgije in Francije,“ je povedal predstavnik štaba za izredne razmere. Od sosedov je Nemčija v zadnji dneh dobila že 1,6 milijona protipoplavnih vreč, iz Nizozemske in Francije pa so jim na pomoč priskočili tudi vojaki. Tudi Velika Britanija je Nemcem ponudila vojaško pomoč.

Največ vreč iz tujine so dostavili občini Lüneburg, kjer poskušajo z vrečami učvrstiti jezove na Elbi.

Število mrtvih naraslo

Število žrtev, ki so življenje izgubile v katastrofalnih poplavah po srednji Evropi, je danes naraslo na 24. Zadnja smrtna žrtev je Nemec, ki ga je stresla elektrika, ko je poskušal izčrpati vodo iz kleti svojega doma.

Moški je umrl na svojem domu v kraju Aken blizu Labe, 140 kilometrov zahodno od Berlina. Uradno število umrlih je tako v Nemčiji naraslo na osem, na Češkem je v poplavah življenje izgubilo 11 ljudi, v Avstriji štiri in na Slovaškem ena oseba.

Komentarjev 1
  • sprehajalec 22:09 12.junij 2013.

    Kje so sedaj Slovenski taborniki, pod nazivom SV? Bratoškova, kaj sedaj? Tako majhni, pridni, čisti, pošteni, saj še zase nimamo? Pomoč v taki obliki si na Zahodu zapomnijo, več kot .000 Eur v promocijo, ki jih čopne neka agencija za ...prikaži veča promocijo, ki ima zveze v vladi pri nas. Takale stvar odtehta tisoče Miličevih akcij za slovensko gospodarstvo in obiskov t.i. Gospodarskih zbornic. Bedniki.