Svet
660 ogledov

Nemčija glede delavcev zabeležila nov rekord

Delavec Profimedia
Vse več nemških podjetij mora krčiti obseg poslovanja.

Pomanjkanje kvalificiranih delavcev se je v Nemčiji povzpelo na novo rekordno visoko raven, saj je julija prizadelo 49,7 odstotka podjetij, kaže raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. Nova raven je precej višja od prejšnjega rekorda, ki je bil postavljen aprila in je znašal 43,6 odstotka.

"Vse več podjetij mora krčiti obseg poslovanja, ker preprosto ne najdejo dovolj osebja," je povedal strokovnjak za trg dela na inštitutu Ifo Stefan Sauer. Dodal je še, da bo dolgoročno ta problem verjetno postal še resnejši.

Najbolj prizadeti so bili ponudniki storitev, saj jih je o pomanjkanju kvalificiranih delavcev julija poročalo 54,2 odstotka, medtem ko jih je aprila to izkušalo 47,7 odstotka. Panoga nastanitev in dogodkov je bila nad povprečjem tega sektorja s približno 64 odstotki. V panogi skladiščenja in shranjevanja pa je bilo prizadetih 62,4 odstotka obratov.

V proizvodnem sektorju se je 44,5 odstotka anketirancev pritožilo, da jim primanjkuje usposobljenega kadra. Znotraj te skupine se je z omejitvami zaradi pomanjkanja soočalo 58,1 odstotka proizvajalcev hrane. Prav tako usposobljeno osebje težko najde približno 57 odstotkov proizvajalcev opreme za obdelavo podatkov ter proizvajalcev kovinskih izdelkov.

O pomanjkanju kvalificiranih delavcev je poročalo 41,9 odstotka podjetij v maloprodaji, 39,3 odstotka gradbenih podjetij in 36,3 odstotka veletrgovcev.

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.