Svet
17 ogledov

Nemčija in Italija bosta storili vse za zasčito EU

reševanje evra Shutterstock
Nemška kanclerka Angela Merkel in italijanski premier Mario Monti sta v današnjem telefonskem pogovoru zagotovila, da bosta "Nemčija in Italija storili vse za zaščito evroobmočja," je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Georg Streiter.

Angela Merkel in Mario Monti sta med drugim pozvala tudi k čimprejšnji uresničitvi dogovorov vrha EU 28. in 29. junija. Na njem je območje evra med drugim potrdilo kratkoročne rešitve za pomiritev finančnih trgov, vključno z oblikovanjem enotnega nadzora nad bankami v območju evra.

Po petkovem pogovoru sta Merklova in francoski predsednik Francois Hollande objavila podobno sporočilo, v četrtek pa je vodja Evropske centralne banke Mario Draghi zagotovil, da bo ECB "storila vse za ohranitev evra".

Merklova je v današnjem pogovoru Montija še povabila na obisk v Berlin "v drugi polovici avgusta", ta pa je povabilo sprejel. Merklova je sicer trenutno na počitnicah v Avstriji in na severu Italije.

Nemci želijo iz EU

Večina Nemcev ni zadovoljna z evrom, je pokazala raziskava objavljena v nedeljski izdaji nemškega Bilda. Le 29 odstotkov vprašanih meni, da bi jim bilo slabše brez evropske valute.

Medtem ko je 51 odstotkov vprašanih meni, da bi bilo Nemčiji bolje izven evro območja, kar 71 odstotkov pa jih želi, da Namečija v primeru, da Grčija ne bo izpolnila svojih obljub o varčevanju, zapusti Evropsko unijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.