Svet
422 ogledov

Nemčija jih zaradi vojne morda (še) ne bo zapirala

Mannheim AG termoelektrarna Epa Termoelektrarna v Mannheimu.
Energetski prehod naj bi temeljil na začasno povečani uporabi plina. Zdaj je pod velikim vprašajem.

Nemčija v želji po zagotovitvi energetske varnosti države razmišlja o zamiku zapiranja termoelektrarn v državi, je danes sporočila nemška vlada. V Berlinu se namreč bojijo motenj v dobavi električne energije, ki bi jih lahko povzročila vojna v Ukrajini oz. sankcije Zahoda zoper Rusijo.

Kot so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v Berlinu, bo treba zmanjšati porabo plina za proizvodnjo električne energije v državi, za to pa bi bilo lahko potrebno dlje časa uporabljati termoelektrarne.

elektrika, položnice Energenti Pod streho Cene plina in elektrike: Kaj nam napovedujejo?

Nemčija si je sicer za cilj zastavila vse termoelektrarne zapreti najpozneje do leta 2038, nemška vladajoča koalicija, ki jo sestavljajo socialdemokrati (SPD), liberalci (FDP) in Zeleni, pa bi to rada dosegla celo do leta 2030, tako da bi bila država podnebno nevtralna do leta 2045.

Energetski prehod naj bi temeljil na začasno povečani uporabi plina, v tem času pa so nameravali v državi zgraditi potrebno infrastrukturo za zelene vire energije. Vojna v Ukrajini je te načrte močno zamajala. Kar 55 odstotkov uvoženega plina v Nemčiji je namreč iz Rusije. Energetska odvisnost od te države se je tudi sicer izkazala za ahilovo tetitvo EU pri poskusu kaznovanja ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi napada na Ukrajino.

Mannheim AG termoelektrarna | Avtor: Epa Epa

Nemško gospodarsko ministrstvo se je bilo ob vse glasnejših pozivih, naj EU sprejme popoln embargo na ruski uvoz energentov, že prisiljeno ozreti v tujino za dodatne nakupe premoga, s katerimi bi zagotovili potrebne državne energetske rezerve.

Koalicija se sicer nobenemu od omenjenih okoljskih oz. podnebnih ciljev še ni odrekla, bi pa termoelektrarne ohranila v pripravljenosti za podaljšano delovanje, če bi se to izkazalo za potrebno, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Putin je medtem v sredo dejal, da bo Rusija za dobavo plina nekaterim državam, med njimi so vse članice EU, sprejemala le plačila v rubljih, v Nemčiji pa so že odgovorili, da bi to pomenilo kršitev pogodbe.

Vladimir Putin Slabo kaže! Svet Putin pokazal mišice: Se lahko Evropa obriše pod nosom?
Komentarjev 3
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:17 24.marec 2022.

    Kje je mala histerična Greta?? Podnebna konferenca, zaveze iz Pariza pa Glasgowa. Lučka Kajfež Bogataj si že dela zalogo premoga kleti da jo ne bo zeblo.

  • bobubob 17:46 24.marec 2022.

    Kopanje premoga ni najhujše, kar nas čaka ob izključni uporabi pameti iz 'pametnega' telefona.

  • h4ck3r 14:11 24.marec 2022.

    Hahahahaha parodija svetovnega obsega...se ni nekaj govorilo o elektrifikaciji, zmanjšanju izpustov in kako nujno je to? Torej sedaj ko so se vsi ali prenaglili ali poteknili k... jenkiju in jih je ta n.... še od zadaj, bomo pa kopali ali ...prikaži več uvažali premog, da zagotovimo dovolj elektrike in ogrevanja. Pa kdo še sploh voli takšne bebce? Sedaj se bodo pa morali počasi odločiti ali bodo delali v dobro EU in njenih prebivalcev, ki so jih volili ali pa izkazovali, prisiljeno politično podporo Ukrajini.