Svet
28474 ogledov

Nemčija: lockdown za necepljene in obvezno cepljenje

Angela Merkel v Bundestagu
1/2
Epa
V Nemčiji naj bi uvedli lockdown za necepljene, že februarja bi lahko uvedli obvezno cepljenje.

O tem, ali bodo uvedli obvezno cepljenje, bo odločal nemški parlament, če bo uvedbo podprli, naj bi začela veljati februarja prihodnje leto, je napovedala Angela Merkel.

V Nemčiji so zaradi rekordnega števila novih okužb sprejeli nove ukrepe. Necepljeni bodo smeli le še v trgovine z nujnimi potrebščinami, v šolah bodo uvedli obveznost zaščitnih mask.

"Po sklepih lahko vidite, da smo ocenili, da so razmere zelo resne," je po sestanku dejala Angela Merkel in dodala, da so to minimalni standardi in da lahko zvezne dežele sprejmejo strožje ukrepe.

Dogovorili so se, da se parlamentu predlaga uvedba obveznega cepljenja proti covidu-19, ki naj bi začelo veljati od februarja.

Necepljeni ne bodo smeli več v kino, gledališče in v restavracije, lahko pa se tudi za cepljene in prebolevnike za vstop zahteva test. Klubi in diskoteke se zaprejo najkasneje, ko sedemdnevna pojavnost na sto tisoč prebivalcev preseže 350. Omejitve veljajo tudi za zasebna druženja. Če so zraven necepljeni, sta lahko s člani enega gospodinjstva največ dve drugi osebi, otroci do 14 let ne štejejo.

Če je incidenca nad 350, bodo omejitve veljale tudi za cepljene in prebolevnike. Zabave v notranjih prostorih bodo omejene na največ 50, v zunanjih pa na največ 200 oseb. Na športnih in kultuzrinih dogodkih bo lahko zasedenih največ 30 do 50 odstotkov kapacitet do največ 15 tisoč gledalcev, ki morajo nositi maske. Tudi za cepljene in prebolevnike se lahko zahteva test, v deželah z visoko pojavnostjo bolezni pa se lahko prireditve tudi odpove oziroma izvede brez gledalcev.

Na silvestrovo in na novo leto bo veljala prepoved zbiranja in prepoved uporabe pirotehničnih sredstev.

Potrdilo o cepljenju bo veljalo le devet mesecev po drugem odmerku, za podaljšanje bo potreben poživitveni odmerek.

Angela Merkel in Olaf Scholz, ki jo bo naslednji teden nasledil na čelu nemške vlade, sta se danes zjutraj sestala z voditelji zveznih dežel. Nemški mediji so dobili osnutek novih ukrepov, po katerem necepljeni ne bi smeli v restavracije, lokale, telovadnice, na kulturne dogodke, v kino in v nenujne trgovine. V primeru necepljenih se bosta lahko družili le dve gospodinjstvi. Tam, kjer adventnih sejmov še niso odpovedali, bo vstop necepljenim prepovedan. Podobni ukrepi so v veljavi že v nekaterih deželah, zdaj naj bi jih uvedli po celotni državi.

Na sestanku so se pogovarjali tudi o obveznem cepljenju, ki bi ga uvedli februarja, testiranju za cepljenje, omejitvi zunanjih dogodkov na največ 15 tisoč ljudi, omejitev dogodkov, ki potekajo v zaprtih prostorih na le 30 odstotkov kapacitete, obveznih maskah v šolah ter o zaprtju klubov v okoljih, kjer je incidenca več kot 350. Katere ukrepe so potrdili, pravkar pojasnjujejo na novinarski konferenci. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • peter992 13:11 03.december 2021.

    Pa tako smo se že veselili.

  • PaPajapopi 16:01 02.december 2021.

    Dosti vas imamo z tem covid sranjem ! ! !

  • Smacky77 15:58 02.december 2021.

    Nemčija ni neka referenca, glede na njeno preteklost...