Svet
4 ogledov

Nemčija naj se odreče evru

(Foto: iStock) Žurnal24 main
Ameriški nobelovec trdi, da je za evro edina rešitev v tem, da se mu Nemčija odreče in začne spet koristiti svojo valuto.

Joseph Stiglitz, profesor na univerzi Columbia, je Nobelovo nagrado za ekonomijo prejel leta 2001. Nedavno je objavil knjigo z naslovom Freefall, v kateri trdi, da bo globalna ekonomska kriza največ posledic pustila na evru.

Če bi se mu Nemčija odrekla, trdi Stiglitz, bi mu dodatno padla vrednost, vendar bi to vzpodbudilo izvoz iz evropskih držav, katerih proizvodi bi tako postali cenejši. Nemci bi morali po njegovem mnenju dvigniti roko nad skupno valuto zato, ker so najmočnejša evropska gospodarska sila, v aktualni krizi pa ostalemu delu Evrope predstavljajo le dodatno breme.

Najbolj sveži primer, zaradi katerega se skupna valuta ne more obdržati, se dogaja na Irskem, katere bančništvo je zašlo skoraj v slepo ulico. Tudi gospodarstva Grčije in Španije v letošnjem letu doživljajo zlom, z odstopom Nemčije pa bi se tudi vse ostale države lažje opomogle, po pisanju Daily Maila meni Stiglitz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.