Svet
27448 ogledov

Nemčija: Ne le Ukrajina, kritično je tudi v tej državi

Moldavija napadi Profimedia
Nemčija izraža velike skrbi.

Nemška ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock je danes v tamkajšnjem parlamentu povedala, da še naprej ni jasno, kdo stoji za nedavnimi napadi na moldavski samooklicani Pridnestrski republiki. Situacijo v Moldaviji je opisala kot "ekstremno kritično". 

Namestnik ukrajinskega zunanjega ministra je medtem danes povedal, da bo Rusija izkoristila situacijo v omenjeni republiki za nove napade v Ukrajini ali tudi v Moldaviji. 

V Pridnestrski republiki se je v zadnjih dneh zgodilo nekaj napadov, ki jih je eden izmed ameriških vojaških strategov označil kot tako imenovane "false flag" napade, za katerimi v resnici stoji Rusija, ki bi tako upravičila svoje morebitno vojaško posredovanje. 

Rusko zunanje ministrstvo je sicer sporočilo, da želi Rusija preprečiti scenarij, v katerem bi morala posredovati, kar zveni zelo podobno tistemu, kar je trdila pred napadi na Ukrajino. 

Največje skladišče streliva v Evropi

Notranje ministrstvo samooklicane Pridnestrske republike, separatistične regije v Moldaviji, je medtem danes sporočilo, da so v vasi Kolbasna, kjer se nahaja rusko skladišče orožja, odjeknili streli, potem ko naj bi iz Ukrajine priletela brezpilotna letala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sinoči je bilo na nebu nad vasjo Kolbasna opaženih več brezpilotnih letal, ki so nad ozemlje Pridnestrja priletela iz Ukrajine," je na svoji spletni strani sporočilo ministrstvo. Vas Kolbasna je le dva kilometra oddaljena od ukrajinske meje, v njej pa se nahaja skladišče približno 20.000 ton streliva, ki ga varujejo ruski vojaki. Ministrstvo pri tem dodaja, gre za največje skladišče streliva v Evropi.

Naraščanje bojazni

Iz regije so v ponedeljek in včeraj prav tako poročali o eksplozijah, ki so zadele varnostno ministrstvo in radijska oddajnika v ruski lasti, kar je povečalo bojazni pred morebitnim ruskim posredovanjem.

Maia Sandu | Avtor: Epa Epa
Moldavska predsednica Maia Sandu je v odziv na dogodke že sklicala sejo sveta za nacionalno varnost in oblasti pozvala, naj okrepijo patrulje in preglede vozil v bližini Pridnestrja ter poostrijo ukrepe javne varnosti in zaščite kritične infrastrukture, je poročala STA.

Pridnestrje je od začetka vojne v Ukrajini tako znova v središču pozornosti svetovne javnosti, saj gre za še eno samooklicano republiko na območju nekdanje Sovjetske zveze, ki uživa podporo Rusije.

Rusija ima na tem območju tudi vojaško bazo, zaradi česar so iz ukrajinskega generalštaba v preteklih tednih že javno ugibali o možnostih, da bodo ruske sile "izvajale provokacije" znotraj te separatistične regije, da bi s tem upravičile posredovanje v Moldaviji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar luckyss
    luckyss 19:20 27.april 2022.

    Čudna so pota gospodova, kdo bi si mislil, da bo novi evropski Hitler nek ukrajinski Jud... Je pa Dolfi bil na enakem slikarskem nivoju, kot je Zelenski na igralskem...Oba kurčeva umetnika..

  • Pišmevuh 18:44 27.april 2022.

    Kritično je v Nemčiji, pravkar sem dal 155 eur za tank nafte. Doma naj pometa veleumna ministrica.