Svet
18 ogledov

Nemčija: odkrili napadalce na tujce

Hiša napadalcev v Zwickau.
1/3
Reuters
Nemška policija je odkrila tri moške in žensko, sicer člane neonacistične skupine, ki naj bi med letoma 2000 in 2007 ubili več Turkov, judov in enega Grka. Pod njihovimi streli je umrla tudi policistka.

Najmanj deset umorov, 12 ropov bank in najmanj en napad z bombo nemška policija pripisuje omenjenim osumljencem, piše Bild. Denar za svoje morilske pohode pa so skrajneži dobili z ropanjem bank.

Policija še preiskuje, ali so povezani z napadom na železniški postaji v Düsseldorfu leta 2000, v katerem je bilo ranjenih deset judovskih migrantov, ena ženska pa je izgubila otroka. Po vsej verjetnosti pa so bili tudi organizatorji bombnega napada v Kölnu leta 2004, ko je bilo ranjenih 22 ljudi, večinoma prebivalcev turškega rodu.

Policija je napadalce začela odkrivati po četrtem novembru, ko je bila oropana banka v Eisenachu. Iz banke so takrat odnesli deset tisoč evrov. Tri ure po ropu pa je eksplodiral njihov kombi.

V njem so našli mrtva 38-letnega Uweja Mundlosa in 34-letnega Uweja Böhnhardta. Policisti sumijo, da sta se sprla in storila samomor. Policija je kasneje našla njuno pomagačico 36-letno Beato Zschäpe, ki se je po begu sama predala policiji. Da bi zabrisala sledi, je najverjetneje sama zažgala avtomobil, nato pa v zrak pognala še hišo v Zwickauu, kjer so prebivali.

V ruševinah je policiji uspelo najti videoposnetek, na katerem so označeni posnetki napada v Kölnu leta 2004. Policija je pred nekaj dnevi ujela tudi četrtega osumljenca 37-letnega Holgerja G. in še preiskuje, ali je bil njihov pomagač. Nemške oblasti, vlada in sama kanclerka Angela Merkel so že sporočili, da bodo povečali boj proti ekstremnim skupinam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.