Svet
21 ogledov

Nemčija: odprl trgovino v čast Breiviku

Chemnitz neonacisti EPA
V nemškem Chemnitzu je Thor Steinar odprl novo trgovino "Brevik" v čast Norvežanu Andersu Behringu Breiviku, ki je lani izvedel bombni napad v Oslu in strelski pokol na otoku Utoya. Umrlo je 77 ljudi.

Steinar, sicer lastnik podjetja Thor Steiner Nordic Company, čigar znamke oblačil so priljubljene med neonacisti, povezave med imenom trgovine in Breivikom zanika. Pravi, da je vsako od svojih trgovin poimenoval po enem izmed norveških mest.

Mesto Brevik leži južno od norveške prestolnice Oslo in ima okoli 2700 prebivalcev. Nekaj let pred napadom Norvežana, jeseni leta 2008, je njegovo podjetje odprlo trgovino Brevik v Hamburgu, ki so jo zaradi drugih razlogov hitro zaprli, poroča Die Welt.

Ogorčenje med prebivalci in politiki

Prebivalci in politiki mesta Chemnitz, ki leži v nemški zvezni deželi Saška, so ogorčeni nad samim podjetjem, še posebej zato, ker se je dežela v preteklih tednih zaradi umorov, ki so jih povzročali neonacisti, večkrat znašla na prvih straneh časopisov in televizijskih poročil. Občina je tako že sprožila spor na tamkajšnjem sodišču in zahteva zaprtje trgovine.

"Škandalozno ime je znak nove oblike agresivnosti ... na strani Thora Steinerja," je dejala Hanka Kliese iz opozicijske stranke SPD, ki ima sedež le nekaj korakov stran od trgovine. Ob tem dodaja, da se oblast Saške nikakor ne zna spopadati z desnim ekstremizmom.

Kliesejeva je tako občane pozvala, naj protestirajo proti lastniku trgovine. Protesti se bodo tako začeli v sredo. Pred trgovino bodo postavili več transparentov s ciljem, da lastnik podjetja zapre trgovino.

Komentarjev 1
  • Arnolfus 23:03 06.marec 2012.

    Butast članek. Če bi se malo pozanimali o tem podjetju, bi videli, da so proti krščanstvu in delajo oblačila za Odiniste. Sploh pa se distancirajo od raznih prostozidarskih lož, katerih član je bil Breivik. Malo poglejte tudi, kako se imenuje ...prikaži več podjetje, ki izdeluje ta oblačila, ker ste fajn falil.Sej pred objavo se včasih lahko kaj pozanimate tudi na spletnih straneh tistih, o katerih pišete, ker se drugače samo smešite s svojim "novinarstvom".