Svet
23922 ogledov

Se Nemčija po sprostitvi ukrepov obrača k eksponentni rasti?

Novi koronavirus v Nemčiji epa
Okužbe z novim koronavirusom so v Nemčiji po sprostitvi ukrepov spet dobile pospešek.

Inštitut Roberta Kocha je objavil, da je stopnja širjenja virusa 1,1, medtem ko je bila še sredi prejšnjega tedna 0,96. 

Ocenjena stopnja rasti je 1,1

To pomeni, da ena okužena oseba, okuži 1,1 osebo, kar pomeni, da lahko epidemija spet uide izpod nadzora. 

Novi koronavirus v Nemčiji | Avtor: epa epa

20. aprila, preden je Nemčija začela sproščati ukrepe, je bila ocena stopnje širjenja virusa 0,7, do sredine preteklega tedna je narasla na 0.96. 

Inštitut je sicer pojasnil, da "obstaja določena stopnja negotovosti" glede izračunane vrednosti, koliko ljudi okuži ena okužena oseba, zato širjenja okužb ne morejo zanesljivo napovedati. 

Za sklepe je še prezgodaj

"Prezgodaj je sklepati, ali bo število na novo okuženih v prihodnjih tednih naraščalo," so sporočili z IRK. Povečanje ocene pa vsekakor pomeni, da bo v prihodnjih dneh potrebno natančno spremljanje razmer.

Novi koronavirus v Nemčiji | Avtor: epa epa

V Nemčiji so v zadnjih dneh opazili več regionalnih izbruhov bolezni, povezanih z okužbami v klavnici in domovih za ostarele. V Soboto so zabeležili 1250 novih okužb, medtem ko je številka pred rahljanjem ukrepov že padla pod 1000. 

Sproščanje ukrepov

Nemška kanclerka Angela Merkel je prejšnji teden napovedala odprtje restavracij, hotelov in trgovin, medtem ko naj bi se v šole danes vrnilo tudi več učencev. 

Karl Lauterbarch, poslanec socialnih demokratov in profesor epidemiologije, je opozoril, da bi se lahko novi koronavirus spet začel hitreje širiti, ko je v rodnem Kölnu v soboto opazil množice ljudi. 

Novi koronavirus v Nemčiji | Avtor: epa epa

"Pričakovati je, da se bo stopnja širjenja virusa povzpela nad ena in vrnili se bomo k eksponentni rasti," je v tvitu dejal Lauterbach. "Sprostitveni ukrepi so bili slabo pripravljeni."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 10
  • popokatopetl 11:39 11.maj 2020.

    Nemci trudijo držat stopnjo rasti pod 1, tj da se ne širi eksponentno. Ne pa da bi jo zbijali proti 0. Okrog 1 se virus širi s konstantnim številom novih dnevnih okužb in nadzorovano prekužuje populacijo. Če zaradi ostrih ukrepov ...prikaži več ne bo prekuževanja, se bo epidemija z ostrimi ukrepi ukrepi vred vlekla še leta. En mesec nepotrebnih ostrih ukrepov nam je naredil ogromno gospodarsko škodo, mnogo večjo od tistega kar so prikoritniki pokradli pri zaščitni opremi.

  • sandi76 10:05 11.maj 2020.

    Ja, nič, treba bo na kolo , pa štrajkat, pa bo vse rešeno, vključno s pandemijo !

  • Pepe007 09:23 11.maj 2020.

    Nobeni ukrepi ne bi bili potrebni, če bi ljudje znali držati tisti dober meter razdalje in si kdaj pa kdaj umili roke.