Svet
5 ogledov

Nemčija popustila ameriškim pritiskom?

Napadi talibanov so pogosti predvsem na jugu države. Žurnal24 main
Nemška vlada, ki se je znašla pod hudimi pritiski ZDA, razmišlja, da bi letos v Afganistan napotila dodatne vojake.

Jeseni je nemški parlament glasoval za podaljšanje nemške misije v Afganistanu za leto dni, a je število vojakov omejil na največ 3500. Po poročanju nemškega tednika Der Spiegel pa nemška kanclerka Angela Merkel razmišlja, da bi na parlament naslovila prošnjo za povečanje števila vojakov na 4500. Poleg nalog, ki jih trenutno izvajajo na severu države, bi vojaki prevzeli odgovornost tudi za območja na zahodu Afganistana.

To bi sprostilo napetosti med Berlinom in ZDA glede trenutne misije in hkrati omogočilo Nemčiji, da svoje vojake obdrži daleč od območja južnega Afganistana, kjer poteka večina bojev proti talibanom. Ameriški zunanji minister Robert Gates je namreč od Nemčije in nekaterih drugih evrospkih držav članic Nata, tudi Slovenije, v pismu zahteval povečanje števila vojakov v državi. Nemška javnost silno nasprotuje pošiljanju vojakov na jug Afganistana, prav tako imajo pomisleke glede vključevanja nemških vojakov v vojaške operacije v večini političnih strank.

Po pisanju tednika naj bi Merklova o omenjenih predlogih javno spregovorila na aprilskem vrhu zveze Nato v Bukarešti. Nemčija ima sicer tretji največji kontingent v zavezniških silah v Afganistanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.