Svet
6399 ogledov

Nemčija: "Ursulina strategija je sranje"

Ursula von der Leyen EPA
Burno na sestanku v Nemčiji. Angela Merkel miri.

V Nemčiji se razrašča nezadovoljstvo s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in njenim programom cepljenja zoper novi koronavirus. "Njena strategija je sranje. Nemčija ne sme dovoliti, da se to sranje ponovi," je na zadnjem sestanku nemške vlade von der Leyenovo napadel nemški podkancler Olaf Scholz. 

Kot je iz zanesljivih virov izvedel nemški Bild, prenašajo pa tudi drugi nemški mediji, je kaotično upravljanje s cepljenjem v Evropski uniji izzvalo burno razpravo.  Sholz je evropsko strategijo s cepljenjem označil za sramotno. 

Nemška kanclerka Angela Merkel je po pisanju Bilda stopila v bran von der Leyenovi, vendar tarča obtožb je bila tudi sama, češ da je pustila Bruslju, da vodi cepljenje, pri čemer doze cepiv kasnijo. Po zadnjih podatkih, ki jih navajajo britanski mediji, je doslej cepljenega 2,36 odstotka evropskega prebivalstva, Nemčija je pri tem le malo nad evropskim povprečjem z 2,36 odstotka cepljenih. 

Poleg nezadovoljstva z von der Leyenovo so nemški mministri izrazili kritike tudi glede evropske sekretarke za zdravje Stelle Kyriakides, ki je dogovor s Pfizerjem izposlovala šele novembra, medtem ko so imele Združene države Amerike in London pogodbo podpisano že julija. Kot piše Bild, je nemški zdravstveni minister Jens Spahn glede sekretarkinega "sproščenega" pristopa glede cepiv z Merklovo govoril že v lanskem letu.  

Von der Leyenova se proti obtožbami brani z besedami, da je Evropska unija kasneje začela s cepljenjem zato, ker ko je govora o varnosti, ni želela sklepati nobenih kompromisov. 

Cepivo za covid-19 AstraZeneca Zdravje Novo cepivo: V EU pomisleki, v Sloveniji cepljenje najbolj ranljivih

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Boris 13:15 05.februar 2021.

    papajaPopi: Če zdravnik tablete predpiše, jih je TREBA JEMAT !

  • jakec1575 12:32 05.februar 2021.

    jah, kdor placa vec. cetudi si dal za raziskave, te na koncu nategnejo. sicer pa kmalu bodo zdravila na trgu in bo cepljenje obsoletno.

  • Avatar drecos
    drecos 11:16 05.februar 2021.

    jj na dob v samico, lopov, smrdljiv