Svet
28 ogledov

Nemčija: v trčenju vlakov 10 mrtvih

vlak, trčenje, Nemčija
1/6
Žurnal24 main
Na severu Nemčije sta sinoči trčila potniški in tovorni vlak. Deset ljudi je umrlo, 25 jih je lažje ranjenih, 18 pa huje. Strojevodja tovornega vlaka naj bi prevozil rdečo luč.

Nesreča se je zgodila ob 22.30 okoli tri kilometre pred mestom Oscgersleben, ki je od Berlina oddaljeno 200 kilometrov.

Regionalni potniški vlak, na katerem je bilo okoli 50 potnikov, je bil na poti iz Magdeburga v Halberstadt, ko je trčil s tovornim. Potniški vlak je nato iztiril in obstal na boku.

FOTOGRAFIJE SI OGLEJTE V GALERIJI.

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA morajo identificirati še večino potnikov, ki so v nesreči izgubili življenje. Po podatkih policije so doslej identificirali le dva umrla. Več ranjenih je še vedno v kritičnem stanju.

Oblasti so sporočile, da je po trku veliko potnikov dobesedno vrglo z vlaka, kaj je botrovalo trčenju, pa še ni znano. "Ugotovili smo, da ni bil upoštevan znak stop. V normalnih razmerah se vlaka ne srečata na takšen način," Wolfgang Böhmer.

Ni pa povedal, kdo naj bi spregledal znak – strojevodja potniškega ali tovornega vlaka. Po poročanju medijev naj bi rdečo luč spregledal strojevodja tovornega vlaka.

Pri reševanju je sodelovalo okoli 200 policistov in reševalcev. Zaradi slabe vidljivosti sprva niso mogli uporabiti reševalnega helikopterja, pri samem reševanju pa so pomagali tudi reševalni psi.

"Število smrtnih žrtev bi lahko še naraslo," je dejal tiskovni predstavnik tamkajšnje policije Frank Kuessner.

 

Po besedah namestnika notranjega ministrstva zvezne dežele Saška-Anhalt Ruedigerja Erbena sta vlaka najverjetneje čelno trčila z veliko hitrostjo.

Nesreče v preteklih letih

V Nemčiji so v zadnjih letih zabeležili kar nekaj železniških nesreč s smrtnimi žrtvami. Na progi na območju Lathna na severozahodu države je leta 2006 v nesreči vlaka umrlo 23 oseb, v trčenju poskusnega vlaka Transrapid s kontrolnim vozilom pa je bilo ranjenih deset ljudi.

V čelnem trčenju vlakov ob Schrozbergu leta 2003 je življenje izgubilo šest ljudi, 25 pa je bilo ranjenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.