Svet
17 ogledov

Nemčija: Več kot milijon prostih delovnih mest

Köln Shutterstock
V Nemčiji je na voljo več kot milijon prostih delovnih mest, je pokazala ta teden objavljena raziskava, opravljena za zvezno agencijo za zaposlovanje (IAB). Največje evropsko gospodarstvo ima sicer trenutno rekordno nizko stopnjo brezposelnosti, delodajalci pa se pritožujejo glede pomanjkanja določene delovne sile.

Glede na raziskavo je prostih delovnih mest v Nemčiji, ki šteje 81,8 milijona prebivalcev, 1,3 milijona, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. IAB je sicer do podatkov prišel na podlagi anketiranja 15.000 podjetij v različnih sektorjih.

"Strahovi glede prihodnjih gospodarskih trendov se očitno na trgu dela še ne odražajo," je rezultate raziskave komentiral raziskovalec IAB Alexander Kubis.

Poleg tega je nemški statistični urad ta teden objavil, da je bilo delovno aktivnih prebivalcev v Nemčiji v zadnjem četrtletju lani 41,6 milijona, kar je največ po padcu berlinskega zidu leta 1990.

Nemčija je s svojo "odpornostjo" zoper dolžniško krizo območja evra, z rekordno nizko brezposelnostjo oz. "zaposlitvenim čudežem", kot položaj opisujejo nemški mediji, presenetila tudi analitike.

Komentarjev 5
  • primorka 16:38 05.april 2012.

    Mogoče potrebujejo električarje, da jih izkoristijo in izmozgajo do kosti. Ker ne dobijo plačila, se morajo vrniti domov, lačni, utrujeni, brez denarja in odjave, ker jih Nemec noče odjaviti in se ne morejo ponovno prijaviti. To so moderni delodajalci.

  • solakola15 19:29 18.februar 2012.

    @Trsten: a mogoče misliš, da Slovenija ni Balkan???

  • Armando YuhuuXyz 14:25 18.februar 2012.

    trenutno 6.6%