Svet
9 ogledov

Nemčija z orožjem kar veliko služi

Sirija EPA
Nemčija je lani izvozila za rekordnih 7,5 milijarde evrov orožja, so pokazali danes objavljeni podatki. To je za skoraj 50 odstotkov več kot v letu 2014.

Nemški podkancler in gospodarski minister Sigmar Gabriel je v petek obljubil, da bodo v prihodnje bolj strožje odobravali izvoz orožja. Nemčija je sicer med štirimi največjimi izvoznicami orožja.

V Nemčiji mora gospodarsko ministrstvo odobriti izvoz orožja, pri tem pa naj bi po smernicah, ki si jih je samo zastavilo, upoštevalo spoštovanje človekovih pravic. Med drugim naj bi Nemčija tako ne izvažala orožja na konfliktna območja, čeprav se v primeru "posebnih zunanjepolitičnih in varnostnih interesov" tudi tak izvoz lahko odobri, pojasnjuje Deutsche Welle.
 

Preveč vpliva interesom orožarske industrije

Nemška vlada ne razkriva, kdaj je zavrnila izvoz orožja. Je pa Gabriel obljubil, da bodo pogoje za izvoz orožja - še posebej lahkega orožja, ki se pogosto uporablja na konfliktnih območjih - zaostrili. Predvsem naj bi se zaostrili pogoji za izvažanje orožja na Bližnji vzhod. V preteklosti so bila izvozna pravila omiljena in preveč vpliva se je dalo interesom orožarske industrije, je priznal.

Nemčija je lani v države, ki niso članice EU in zveze Nato, izvozila za 7,5 milijarde evrov orožja. V svoje evropske in Nato partnerice pa je izvozila še za dodatnih pet milijard evrov orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Je pa v letu 2015 v primerjavi z letom prej precej upadla nemška prodaja lahkega orožja.

Komentarjev 4
  • malonaokoli 08:23 21.februar 2016.

    Sedaj vsaj vemo za resnico, zakaj migranti tako masovno in odločno hitijo v Nemčijo. Ko jih bo dovolj tam, bodo Nemčijo zravnali. Pamti pa vrati.

  • erikkk 08:19 20.februar 2016.

    A tud z IS ... ?

  • dragec 22:22 19.februar 2016.

    No,tudi to je en od vzrokov masovne migracije