Svet
16 ogledov

Nemčijo že večkrat svarili pred pomanjkljivostmi

Nesreča letala EPA
Nemčija je prejela več opozoril zaradi domnevno pomanjkljivega letalskega nadzora tudi nad zdravjem letalskega osebja.

Po tem, ko so preiskovalci nesreče nemškega letala Germanwings sporočili, da naj bi letalo namerno strmoglavil kopilot Andreas Lubitz, ki je domnevno zbolel za depresijo in bi moral biti na bolniškem dopustu, v javnost prihajajo informacije, da so evropske institucije Nemčijo že večkrat opozarjale na pomanjkljiv nadzor nad zdravjem pilotov.

The Wall Street Journal tako izpostavlja, da je Evropska komisija Nemčijo lani novembra uradno opozorila, da je njihovih nadzornikov letalskega prometa odločno premalo, kar bi lahko ogrozilo nadzor tudi nad zdravstvenim pregledi letalskega osebja. Nemška letalska agencija (LBA) je na ta opozorila sicer novembra uradno odgovorila komisiji, ta pa jih še vedno preučuje.

To ni bilo prvo opozorilo

Nemško prometno ministrstvo je po razkritje The Wall Street Journala vzelo v bran nemško letalsko agencijo in povedalo, da niso storili ničesar narobe. Opozorila glede kršenja letalskih predpisov pa naj bi prejele malodane vse članice Evropske unije. A vendar to ni bilo prvo opozorilo Nemčiji, pred tem jih je Evropska agencija za letalsko varnost na to že opozorila leta 2011, a kljub obljubam niso ukrepali.

Kopilot Lubitz, ki naj bi imel zdravstvene težave, je ob pridobivanju licence sicer uspešno prestal zdravstveni pregled in v njegovi kartoteki ni bilo nobenih zaznamkov. Germanwings pa zanika, da bi vedel karkoli o njegovih težav, zato je vprašljivo, ali bi LBA lahko posredovala, saj ta lahko do zdravstvene kartoteke dostopa le v primeru, da pilota prizemljijo in se ta nato želi ponovno vrniti. 

Kraj nesreče letala Germanwings | Avtor: EPA/YOAN VALAT ATTENTION EPA/YOAN VALAT ATTENTION
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.