Svet
19 ogledov

Nemiri v nemških sprejemnih centrih za begunce

begunci Igor Kupljenik
Nemčija poroča o novih nemirih v sprejemnih begunskih centrih, potem ko je septembra zabeležila rekordni priliv prišlekov. Združeni narodi medtem pričakujejo poslabšanje begunske krize v prihodnjem letu. Pričakujejo se nove poteze Nemčije, Avstrije in Madžarske.

V Hamburgu je policija v tamkajšnjih sprejemnih centrih za begunce včeraj trikrat posredovala pri nemirih, v katerih so se spopadli begunci iz Sirije in Afganistana.

Do prvega, manjšega izbruha je prišlo zaradi kraje mobilnega telefona, ki ga je 19-letnemu Sircu ukradel 23-letni begunec iz Iraka, nato pa sta izbruhnila dva večja pretepa med Sirci in Iračani.

“Prihaja do boja za oblast”

Kot poročajo nemški mediji, se je spopadlo okrog dvesto beguncev, pri čemer naj bi se razdelili glede na versko pripadnost. V pretepih ni prišlo do večjih poškodb, lažje sta poškodovana dva Sirca in en Afganistanec ter nemška socialna delavka.

V sprejemnih centrih in azilantskih domovih prihaja do boja za oblast,” je medijem povedal Rainer Wendt, predsednik nemškega policijskega sindikata, ki že nekaj tednov pristojne prosi za okrepitev policijskih vrst, pri čemer opozarja na verske in medetnične spore pa tudi na prisotnost “kriminalcev, ki želijo vladati drugim”.

Rekordne septembrske številke

Septembra je v Nemčijo prispelo rekordno število beguncev, ocenjujejo, da jih je nekaj manj od 280 tisoč; nastanitvene kapacitete so zapolnjene.  Kot opozarjajo Združeni narodi, begunska kriza, kot jo Evropa ne pomni, se še ne bo polegla. UNCHR predvideva, da bo letos številka beguncev, ki pribežijo v Evropo, dosegla število 700 tisoč, v prihodnjem letu naj bi jih prišlo ravno toliko.

Kaj bodo storile Nemčija, Avstrija, Madžarska?

Madžarska bi lahko zaprla mejo s Hrvaško, kot je to storila na meji s Srbijo, vendar čaka, ali bosta Avstrija in Nemčija še sprejemali prihode beguncev, je včeraj povedal Janos Lazar, predstavnik urada madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Agencije medtem poročajo, da se Madžarska pripravlja na zaporo mejnega prehoda s Hrvaško Zakany-Botovo, da bi tako beguncev, ki prihajajo v Evropo, zaprle to pot. Vzdolž meje naj bi sekali drevje in postavljali tri metre visoko bodečo ograjo.

Mejni prehod, skozi katerega dnevno prehaja na tisoče beguncev, bi bil tako zanje neprehoden, kot menijo opazovalci, bi se tako begunski val preusmeril k Sloveniji.

Zanesljivih informacij ali predvidevanj, ali lahko Slovenija v prihodnjih dneh ali tednih pričakuje nov val beguncev, sicer še vedno ni, situacija je še vedno nepredvidljiva. 

Komentarjev 23
  • ojla 17:26 06.november 2015.

    Na žalost je to zelo bridka resnica .Vse kaj smo stoletja gradili, se sedaj pred našimi učmi ruši,demokracija je k temu pripomogla.

  • pilotko 06:49 20.oktober 2015.

    Nemčija z Merklovo je odprla pot islamizaciji Evrope in zdaj bi se začeli zapirati. Tako bi vsa množica ostala na "čakanju" za prebeg na Balkan tampon coni, kar seveda za nas revčke finančno pomeni le kup nepotrebnih stroškov. Začeli so ...prikaži več se nemiri posebej med Sirijci in Afganistanci in boj mafije za prevlado v centrih kot poročajo od vsepovsod. Štala bo popolna in naš Cmerar še kar nekaj menca, situacija je jasna in Schengen je kaput!

  • joza 18:34 02.oktober 2015.

    Merklova bo povzročila še vojno. Kaj misli, da bodo prihodnji begunci kar mirno požrli, da ne smejo več v Nemčijo?