Svet
22 ogledov

Nemočni bolniki zgoreli na posteljah

Bombandiranje bolnišnice EPA
V mednarodni javnosti močno odmeva včerajšnji primer napada ameriške vojske, ki bombandirala bolnišnico v afganistanskem Kunduzu. Škandal ameriške vojske je predsednik Obama pospremil z besedami, da gre za nesrečen primer in da bodo uvedli podrobno preiskavo. Izpovedi zdravnikov, ki so bombandiranje preživeli, so grozljive.

Bombandiranje se je začelo ob drugi uri zjutraj s petka na soboto, predstavniki organizacije Zdravniki brez meja so počeli tisto, kar vsaki dan: reševali so življenja.

Kot navaja agencija Reuters so tik pred zadetkom prve bombe v bolnišnico pripeljali skupino poškodovanih v prometni nesreči. Abdul Rauf, zdravnik omenjene organizacije, je rekel, da je po eksploziji odšel ven iz stavbe, da bi videl, kaj se dogaja; okrog sebe je zagledal zoglenela trupla.

Po najnovejših informacijah je med napadom umrlo 19 ljudi, med njimi tudi zdravniki in trije otroci, poškodovanih je 37. Organizacija združenih narodov ameriški napad na bolnišnico označuje kot vojni zločin.

Med napadom klicali Nato in Washington

Organizacija Zdravniki brez meja naj bi podatke o natančni lokaciji bolnišnice nekajkrat posredovali vsem vpletenim v vojaške spopade v Afganistanu, med drugim tudi zvezo Nato. Do bombandiranja je kljub temu prišlo, trajalo je okrog ene ure.

Zdravstveno osebje je medtem mrzlično po telefonu klicalo tako predstavnike Nata v Kabulu kot predstavnike v Washington. Bombe so medtem padale.

Slišali smo letala, ki preletavajo stavbo, bombe so padale,” je agencijam povedal Heman Nagarathnam, vodja misije Zdravniki brez meja na severu Afganistana. “Ko sem odšel iz svoje pisarne, sem videl, da je bolnišnica v plamenih.

Bombandiranje bolnišnice | Avtor: EPA EPA

Ljudje zgoreli na posteljah

Organizacija Zdravniki brez meja je zgrožena nad dejstvom, da se bo očitno napad ameriške vojske obravnaval kot kolateralna škoda ne glede na to, da je imela tudi ameriška vojska natančne GPS podatke glede lokacije bolnišnice.

Eden od preživelih, Lajos Zoltan Jecs:Najprej smo bili zmedeni. Dvigoval se je prah. Ko smo skušali ugotoviti, kaj se je sploh zgodilo, je že padla druga bomba in nato še ostale.

Ko je bombandiranje vendarle prenehalo, so se zdravniki med podrtimi zidovi prebili do vseh bolnikov. “Na oddelku intenzivne nege je šest bolnikov dobesedno zgorelo na svojih posteljah,” pove Zoltan Jecs. Gre za bolnike, ki niso bili v stanju pobegniti v kletne prostore, na varnejše mesto.

Napad preiskujejo

Ameriška vojskaje sicer priznala, da je izvajala vojaške opracije v “bližini” bolnišnice, ciljali naj bi skrajneže, ki so napadali ameriško vojsko.

Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil sožalje zaradi umrlih in primer označil za tragičnega. V sporočilu Bele hiše je že izpostavljeno, da podrobno preiskavo primera vodi Pentagon. “Preden sprejmemo kakršnekoli zaključke, bomo počakali na rezultate preiskave."

Bombandiranje bolnišnice | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 4
  • dragec 21:58 05.oktober 2015.

    napaka, to so bila ruska letala

  • tomi67 17:55 04.oktober 2015.

    Ne gre za to, ali so sposobni natančno zadeti ali ne. Gre za to, da jim čisto dol visi, kaj bodo zadeli. Saj se je že med 2. sv. vojno videlo, da je šlo predvsem za to, da čim več ...prikaži več bomb odvržejo in čim več uničenja povzročijo. Če pri tem slučajno še zadenejo kakšno strateško tarčo, toliko bolje, nujno pa to ni.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:24 04.oktober 2015.

    Toliko dajejo v vojsko potem pa ne znajo niti tarče zadet. Amaterji.