Svet
14 ogledov

Nemočni čakajo na rešitev

evakuacija Alep EPA
V vzhodnem delu sirskega mesta Alep na mrazu in brez hrane na morebitno evakuacijo čaka več tisoč ljudi dan po tem, ko je sirski režim evakuacijo ustavil.

Po navedbah AFP je neimenovani predstavnik upornikov danes dejal, da so uspeli doseči dogovor o nadaljevanju evakuacije, neimenovani sirski vladni predstavnik pa je za Reuters dejal, da bodo evakuacijo nadaljevali. Po njegovih besedah bodo ob tem evakuirali ranjene in bolne tudi iz štirih obleganih krajev - iz Kafraje in Fuaje ter Zabadanija in Madaje. Slednja dva kraja oblegajo provladne sile, prva dva pa uporniki.

V četrti Alepa Al Amirija, ki je deloma še v rokah upornikov, so medtem hladno noč številni preživeli med ruševinami. Poleg tega so ostali brez hrane in pitne vode. Čakanje se je nadaljevalo tudi danes, zvečer pa je nemška tiskovna agencija dpa poročala, da so v oblegani vasi Kafraja in Fuaja, od koder je evakuacija pogoj za nadaljevanje evakuacije v Alepu, prišli prvi vladni avtobusi.

Po navedbah posebnega odposlanca ZN za Sirijo Staffana de Misture je v vzhodnem Alepu še vedno okoli 40.000 civilistov ter med 1500 in 5000 upornikov z družinami.

Evakuacijo v petek ustavili

Režim je sicer v petek evakuacijo ustavil, saj uporniki "niso spoštovali dogovora", ki je predstavljal osnovo za evakuacijo. Rusko obrambno ministrstvo je medtem v petek sporočilo, da je končalo evakuacijo upornikov in njihovih družin iz vzhodnega dela Alepa in da so tam ostali le še "brezkompromisni skrajneži". Turčija pa je konec evakuacije zanikala.

Od četrtka so po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice evakuirali 8500 ljudi, med njimi tudi 3000 borcev.

Komentarjev 2
  • 108 21:05 18.december 2016.

    Bolje poglej, kaj se dogaja na Poljskem. Poljaki so imajo dovolj sedanje vlade in na Poljskem državnem udaru lahko :) generali vnesli odstopno izjavo, enako 250 najboljših oficirji v vojski

  • allstarr111 10:53 18.december 2016.

    Zdej bodo evakuirali islamiste ki so vsa ta leta klali in pobijali nedolžne civiliste, in jih plasirali na EU meje ?