Svet
1577 ogledov

Nemški kancler sprejel odločitev

Olaf Scholz Epa
Nemški kancler Olaf Scholz je privolil v dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini, danes poročajo nemški mediji, ki se sklicujejo na vladne vire.

Po poročanju časnika Spiegel in televizijskega kanala ntv namerava vlada v Berlinu tudi drugim državam dati dovoljenje za izvoz omenjenih tankov nemške izdelave. Nemčija naj bi Ukrajini dobavila najmanj eno četo leopardov 2A6. Četo v nemški vojski sestavlja 14 tankov, navaja ntv.

Berlin naj bi tudi drugim državam, ki uporabljajo leoparde, denimo Poljska, dal dovoljenje za ponovni izvoz nemških tankov v Ukrajino, so za nemško tiskovno agencijo dpa povedali viri v vladnih krogih.

Poljska je sicer prav danes Nemčijo zaprosila za dovoljenje za dobavo leopardov Ukrajini in jo pozvala, naj se pridruži koaliciji držav, ki namerava Kijev podpreti s tovrstnimi tanki. V Berlinu so potrdili, da so prejeli prošnjo Varšave in zagotovili, da jo bodo obravnavali kar se da hitro.

Ameriški mediji pa so pred tem poročali, da so tudi ZDA pripravljene Ukrajini dobaviti svoje bojne tanke abrams. ZDA bi lahko že ta teden napovedale dobavo znatnega števila tankov M1 abrams Ukrajini, je poročal Wall Street Journal.

Pred odločitvijo Berlina so očitno potekala večdnevna intenzivna posvetovanja z zavezniki, predvsem v Washingtonu, poročajo tuje tiskovne agencije. Kancler Scholz je namreč vseskozi ponavljal, da je Nemčija pripravljena odobriti dobavo tankov leopard le v sodelovanju z drugimi zaveznicami, predvsem ZDA.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
 • Avatar Mark035
  Mark035 07:46 25.januar 2023.

  Ukrajinska vojska 6x preplačuje hrano za vojake.., in to je samo en člen v verigi, ki nakazuje kako visoka korupcija je v Ukrajini in samo za vse jernejkote in jakce, vse to plačujemo mi Evropejci. Celo orožje iz ZDA, bomo ...prikaži več plačali Evropejci, in to je t.i. Ameriška pomoč :) :) :)

 • Avatar Hribar65
  Hribar65 07:09 25.januar 2023.

  SLAVA RUSIJI - Z - СЛАВА РОССИИ

 • Gartner54 06:59 25.januar 2023.

  Samo še en dokaz, da je Nemčija okupirana država, brez svoje volje in jim diktirajo odločitve v Washingtonu. Ukrajini se bo podaljšala agonija za kakšen mesec ali dva, ampak končne zmage Rusije ne more preprečiti nič kar premore zahodna vojaška industrija.