Svet
1702 ogledov

Nemško cepivo: Živali so razvile imunost

cepivo injekcija Profimedia
Nemška družba CureVac je sporočila, da je njeno poskusno cepivo zoper novi koronavirus izzvala odgovor imunskega sistema pri živalih.

Družba CureVac je sporočila, da bo testiranja pri ljudeh uvedla z junijem in da dosedanji rezultati testnega cepiva nakazujejo, da njihov kandidat za cepivo lahko izzove močan imunski odgovor na nevtralizacijo virusa SARS-CoV-2.

Interes ZDA?

Glede na poročanje nemških medijev so do tega cepiva skušale priti tudi Združene države Amerike; nemške oblasti so pri tem izrazile željo, da slednje ostane v Nemčiji. Vodstvo družbe je poročanje sicer že demantiralo.

Družba s sedežem v Tübingenu, ki jo podpira tudi Fundacija Billa in Melinde Gates, je že prej napovedala, da bo do junija ali julija razvila cepivo do te mere, da bi bilo pripravljeno za testiranja pri ljudeh.

Ema: Cepivo v letu dni

Evropska agencija za zdravila (Ema) je medtem včeraj sporočila, da bi bilo lahko cepivo proti novemu koronavirusu pripravljeno v letu dni. Gre za optimističen scenarij na podlagi podatkov s kliničnih testov, ki so v teku. "To so samo napovedi na podlagi tega, kar vidimo. Toda še enkrat moram poudariti, da je to najugodnejši scenarij. Vemo, da vsa cepiva, ki se jih razvija, morda ne bodo prišla do odobritve in bodo izginila," je pri tem povedal predstavnik agencije Marco Cavaleri. Prav tako je opozoril, da lahko pride do zamud.

V Emi so sicer nekoliko skeptični glede poročil, da bi bilo lahko cepivo morda pripravljeno že septembra. Prav tako so ublažili strahove Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da virus morda ne bo nikoli izginil. "Menim, da je še malo prezgodaj govoriti o tem, vendar imamo dober razlog, da smo lahko optimistični, da bodo nekatera cepiva uspela," je dejal Cavaleri. "Presenečen bi bil, če na koncu ne bomo imeli cepiva proti covidu-19," je dodal.

covid-19 v Sloveniji Slovenija "Zakaj je izginil, zaenkrat nihče ne ve. Bojim se, da se bo vrnil!"

Enakopravnost pri dostopu

Evropska komisija je pri tem včeraj poudarila, da mora biti cepivo, ko bo na voljo, dostopno vsem. Francoska farmacevtska družba Sanofi je namreč nakazala, da bi lahko ZDA dobile prednostno obravnavo.

Nekdanji in sedanji svetovni voditelji so se včeraj zavzeli za to, da bo zdravilo ali cepivo proti koronavirusu dostopno vsem in brezplačno. Pismo, v katerem se zavzemajo, da cepiva ne bi smeli patentirati in da bi morali znanstveniki svoje dosežke deliti med sabo, je podpisalo več kot 140 voditeljev.

Novi koronavirus Srhljivo Zdravje WHO: Novi koronavirus najbrž nikoli ne bo izginil

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Marcelko 11:15 15.maj 2020.

    Gates naj si to vakcino vtakne v rit.