Svet
24 ogledov

Nemško-francoski vlak pospešuje

Nemško gospodarstvo je že preseglo raven pred krizo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nemško gospodarstvo je že preseglo predkrizno raven iz prve polovice leta 2008, francosko pa je doseglo največjo rast po drugem četrtletju 2006.

BDP v območju evra se je v letošnjem prvem trimesečju v četrtletni primerjavi okrepil za 0,8 odstotka, potem ko je območje skupne valute v zadnjem četrtletju lani zabeležilo 0,3-odstotno rast.

V celotni EU je bila medtem rast BDP v prvem trimesečju prav tako 0,8-odstotna, potem ko je bila v zadnjem lanskem 0,2-odstotna.

V nemškem statističnem uradu ob tem dodajajo, da je nemško gospodarstvo zdaj že preseglo predkrizno raven iz prve polovice leta 2008.

Na letni ravni se je nemški bruto domači proizvod v prvem trimesečju letos okrepil za 5,2 odstotka, kar je najvišja rast po združitvi Nemčije. Po desezoniranih podatkih je rast na letni ravni znašala nekoliko manj, 4,9 odstotka.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je sicer v četrtek v napovedi za Evropo ocenil, da bo Nemčija zabeležila 2,5-odstotno rast letos in 2,1-odstotno rast v letu 2012.

Pospešuje tudi francoska lokomotiva
Francosko gospodarstvo je v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim trimesečjem zabeležilo enoodstotno rast, kar je največja rast po drugem četrtletju v letu 2006 in nad marca napovedano 0,6-odstotno rastjo. V zadnjih treh mesecih lani je Francija dosegla 0,3-odstotno rast.

Inštitut je hkrati danes navzdol popravil podatek za lansko celoletno rast, in sicer z 1,5 na 1,4 odstotka. To je storil zaradi počasnejše rasti v zadnjem četrtletju – ta je namreč po revidiranih podatkih znašala 0,3 odstotka, po predhodnih podatki pa 0,4 odstotka.

Francija tudi letos pričakuje rast
Francoska vlada za celotno leto 2011 napoveduje dvoodstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je v letu 2010 beležila 1,5-odstotno rast. Mednarodni denarni sklad (IMF) je v četrtek v napovedi za Evropo za Francijo napovedal 1,6-odstotno rast letos in 1,8-odstotno rast prihodnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.