Svet
3154 ogledov

Neobičajne temperature v Italiji

Sneg, Italija
1/3
Sneg in mraz povzročata težave tudi v srednji in južni Italiji ...

S snegom in nizkimi temperaturami se zadnje dni soočajo tudi v srednji in južni Italiji. Sneg je pobelil vulkan Vezuv in tudi številne italijanske plaže, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Za ponedeljek pričakujejo novo hladno fronto, ki bo prizadela prav južni del Italije.

Sneg je pobelil tudi Sicilijo. Kot poroča Ansa, je med drugim pod snežno odejo antični teater v Taormini, od koder se tako odpira nekoliko redkejši, zasnežen pogled na vulkan Etna, ki še vedno bruha dim.

Le z verigami

Sneg in led sta ta konec tedna ovirala promet na številnih cestah na jugu Italije. Mnoge ceste, tudi na skrajnem jugovzhodu italijanskega škornja so še vedno prevozne le z verigami. Sneg je povzročal težave tudi v železniškem prometu. Med drugim so zaustavil hitre vlake na progi Foggia-Bovino-Orsara.

Z neobičajno nizkimi temperaturami in vetrom so se te dni soočali tudi v Kalabriji, tako da so v mestu Catanzaro zagotovili zavetje za tamkajšnje brezdomce.

Sneg je pobelil tudi vrhove Eolskih otokov, tudi vulkan Stromboli, ki je v zadnjem času prav tako delujoč in bruha ogenj. Močan veter povzroča težave tudi v pomorskem prometu, predvsem v rednih povezavah otokov s celino. Tako so nekateri manjši otoki že tri dni brez povezav s celino, še poroča Ansa.

V Apeninih je ponekod zapadlo tudi več kot meter snega. V nekaterih višje ležečih krajih je zapadlo toliko snega, da so morali domačini iz svojih domov skozi okna, saj vrat ni bilo mogoče odpreti. Temperature so se v Apeninih danes zjutraj spustile tudi pod minus 10 stopinj Celzija.

Razmere so se danes ob rahlem dvigu temperatur začele izboljševati, a vremenoslovci že za ponedeljek napovedujejo novo hladno fronto, ki bo preko Balkana tudi nad južno polovico Italije prinesla nov val mraza in snega.

Komentarjev 2