Svet
4436 ogledov

Neodgovornima planincema izstavili račun

gore Dolomiti Profimedia
Španca bosta morala poravnati stroške njunega reševanja.

Španska planinca sta si za cilj zadala vzpon na 2.999 metrov visok vrh Tre Cime di Lavaredo v italijanskih Dolomitih. Vendar vzpon ni šel po njunih načrtih. 

45-letni moški in 36-letna ženska sta na višini 2.750 metrov nad morjem zašla v težave. Na kraju sta vztrajala tri dni, od 31. avgusta do 2. septembra in v tem času dvakrat zavrnila pomoč reševalcev, poroča Ansa. Pomoč naj bi odbila, ker sta bila prepričana, da se bosta iz težav izvila. 

2. septembra sta nato le privolila, da ju rešijo. S helikopterjem so ju prepeljali do planinskega doma. 

Vodja regijske reševalne službe Giovanni Cipollotti je za RAI povedal, da so planinca reševali že teden pred tem, ko sta se še z dvema planincema brez luči zaplezala v steni. "Organizirati štiri ločene reševalne akcije za isto skupino ljudi je absolutni rekord," je povedal Cipollotti. 

Odločili so se, da bodo za reševanje izstavili račun. Špancema so izstavili račun v višini 7.500 evrov, je dejal tiskovni predstavnik italijanske gorske reševalne službe Walter Milian in dodal, da so se planinci obnašali "skrajno neodgovorno". 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 16:18 04.september 2019.

    V Sloveniji pa neodgovorne turiste v japonkah s helikopterji odvažajo hotele ,seveda brezplačno samo za selfi v dnevnih novicah . Davkoplačevalci pa moramo plačevati za prevoz iz MS v LJ na UKC .

  • Jazalen Jazbec 14:20 04.september 2019.

    Pravilno!!! To naj bo praksa vsem v prihodnosti!!!