Svet
25 ogledov

Neonacisti člane nabirali v zaporih

Nacist Shutterstock
Nemški policisti so razkrili tajno združbo neonacistov, ki širi svoje lovke v nemških zaporih. Skupina naj bi se oglaševala kot dobrodelna ustanova za pomoč zapornikom.

Skupini so policisti prvič stopili na sled oktobra lani, ko so zasledili njen oglas v neki motoristični reviji. Oglas je ljudi pozival, naj tako ali drugače podprejo njene dobrodelne dejavnosti, namenjene zapornikom. V njem je tudi pisalo, da je bila skupina ustanovljena 20. aprila. Na 20. april je bil rojen Adolf Hitler in neonacisti ta datum pogosto uporabljajo kot šifro.

Že uporabljena ideja

Sledile so racije v več zaporih. Pri tem so v zaporu Hünfeld v deželi Hessen zasegli dokumente, med katerimi je bil seznam potencialnih članov nove skupine, na njem pa je bilo tudi ime Zschäpejeve in zapora, v katerem se nahaja. Tako so ugotovili, da so v svoje vrste med drugim skušali pridobiti Beate Zschäpe, edino preživelo članico zloglasne trojice Nacionalsocialističnega podzemlja (NSU). 38-letnica sedaj v priporu čaka na sojenje, ki se bo začelo 17. aprila v Münchnu. Obtožena je umorov, pomoči pri financiranju teroristične organizacije in še vrste drugih zločinov. V primeru obsodbe jih grozi dosmrtna zaporna kazen.Ali so z njo že tudi navezali stik, zaenkrat ni jasno.

Kot spominja dpa, je bila že leta 2011 prepovedana podobna skupina, ki se je predstavljala kot dobrodelna ustanova ter je ponujala finančno in moralno podporo neonacističnim zapornikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.