Svet
7 ogledov

Neonacističnih zločinov vse več

V letu 2008 se je v Nemčiji zgodilo 14 tisoč kaznivih dejanj, ki so bila povezan Žurnal24 main
Lani je bilo v Nemčiji zabeleženo rekordno število kaznivih dejanj, ki so imela v ozadju nestrpnost in radikalno desno usmerjeno miselnost.

Nemški mediji se pri pisanju sklicujejo na neimenovane vire z ministrstva za notranje zadeve. Po do zdaj še neobjavljenem poročilu, do katerega se je dokopala nemška državna televizija ZDF in tamkajšnje novinarske agencije, naj bi se lani v Nemčiji zgodilo 14 tisoč kaznivih dejanj, ki so bila povezana z neonacističnimi skupinami. Število je v enem letu poraslo za tri tisoč in tako preseglo rekord, ki je bil dosežen leta 2006.

V nasilju umrlo že 41 ljudi
V okviru porasta se je povečalo tudi število nasilnih dejanj, v katerem so sodelovali skrajni desničarji, s 642 na 732. V navedeni črni statistiki je bil en človek ubit, medtem ko jih je bilo 773 huje ali lažje ranjenih. Od leta 1990 je v podobnih obračunih v Nemčiji umrlo 41 ljudi.

Zanimivo je, da je največje število kaznivih dejanj storjenih v zveznih deželah nekdanje Vzhodne Nemčije, kjer živi danes najmanjše število priseljencev – le dva odstotka –, ki so najpogostejše žrtve desnega radikalizma. Poleg fizičnega nasilja nad tujci se neonacisti lotevajo tudi levo usmerjenih sodržavljanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.