Svet
16 ogledov

Nepal: Izginil priznani alpinist

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Drugi najboljši 43-letni nepalski alpinist Chuwang Nima, ki je na Mount Everestu stal že 19-krat, je izginil potem, ko ga je na vzhodu Nepala zasul snežni plaz.

Nima je bil član odprave, v kateri so bili tudi britanski alpinisti, ki je želela priplezati na 7128,97 metrov nadmorske višine visoko goro Baruntse. Plaz je nepalskega alpinista zasul v soboto na nadmorski višini 7045,15 metrov.

"Bil je velik snežni plaz, ki ga je dosegel v zelo vetrovnem vremenu," je dejal Jeevan Ghimire iz agencije Sherpa Shangrila Trek. "V ponedeljek bomo s helikopterjem začeli reševalno akcijo," je dejal Ghimire za Reuters. Ostali alpinisti so na varnem, je še dejal.

Nimo lahko prekaša le še Apa Sherpa, ki je Mount Everest dosegel že dvajsetkrat. Vsako leto se sicer v Himalajo odpravi na tisoče alpinistov, ki želijo osvojiti enega izmed tamkajšnjih vrhov.

Od leta 1953, ko sta najvišjo goro na svetu prva preplezala alpinista Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgay, je zaradi snežnih plazov pod Mount Everestom umrlo okoli 250 alpinistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.