Svet
12 ogledov

Nepalke ne smejo delati v zalivskih državah

Kathmandu, Nepal Žurnal24 main
Nepal je ženskam, mlajšim od 30 let, zaradi poročil o pogostih spolnih zlorabah in izkoriščanju prepovedal, da bi potovale v zalivske arabske države in si tam poiskale zaposlitev.

Tisoče žensk, večinoma mlajših od 25 let, vsako leto zapusti obubožan Nepal, da bi si našle zaposlitev. Veliko pa si jih izbere ravno države ob Perzijskem zalivu.

"Mlajše ženske so pogosto žrtve spolnega in psihičnega izkoriščanja v zalivskih državah. Zato se je vlada odločila, da postavi starostno omejitev za migrantske delavke v arabskih državah ob Perzijskem zalivu," je dejal nepalski minister za informiranje Raj Kishor Yadav in dodal, da so ženske, starejše od 30 let, veliko redkeje žrtve takšnega izkoriščanja.

Odpravljena je bila 12-letna prepoved

Nepalke so lahko od leta 2010 naprej delale v Savdski Arabiji, Kuvajtu, Združenih arabskih emiratih in Katarju. Nepalske oblasti so takrat odpravile 12-letno prepoved, ki so jo uvedle, ko je zaradi zlorab nepalska delavka v Kuvajtu storila samomor.

Večina nepalskih migrantskih delavcev se sicer nahaja v Indiji, vendar vlada v Katmanduju ocenjuje, da je delo v bogatih zalivskih državah poiskalo tudi do 70 tisoč Nepalcev, ki so jih tja privabile obljube o dobrih plačah, s katerimi bi lahko podpirali svoje družine v Nepalu.

Odločitev vlade pozdravljajo

Organizacija Maizi Nepal, ki se bori proti trgovanju z Nepalkami v tujini, je odločitev vlade pozdravila, saj je v zalivske države zaradi zaposlitve odšlo že veliko mladoletnih deklet in so zlorabe pogoste. "Spoznali smo veliko služkinj, ki jih niso posilili samo njihovi delodajalci, ampak so jih posiljevali tudi svojci delodajalcev. Zaprte so v hišah in živijo v razmerah, podobnih suženjstvu," je dejal direktor organizacije Bishwa Khadka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.