Svet
11 ogledov

V Rusiji pričakovana zmaga Enotne Rusije

Volitve v Rusiji spremljajo protesti
1/9
EPA
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je danes ocenil, da je zmaga vladajoče Enotne Rusije na današnjih parlamentarnih volitvah odsev dejanskih političnih razmer v državi in da je "demokracija delovala".

"Izidi volitev bodo omogočili stabilen razvoj Rusije," pa je poudaril premier Vladimir Putin. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je danes ocenil, da je zmaga vladajoče Enotne Rusije na današnjih parlamentarnih volitvah odsev dejanskih političnih razmer v državi in da je "demokracija delovala". "Izidi volitev bodo omogočili stabilen razvoj Rusije," pa je poudaril premier Vladimir Putin, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Te volitve so dale rezultat, ki kaže pravo politično ravnotežje v državi," je menil Medvedjev. "Morda to komu ni všeč, vendar je demokratični proces deloval ... in Rusija bo dobila sposoben parlament," je dodal na volilnem sedežu Enotne Rusije.

Putin je tako kot Medvedjev ocenil, da volitve odražajo dejansko stanje v državi. "Kljub težkim časom, krizi in dejstvu, da je vodilna politična sila, Enotna Rusija, imela in ima posebno odgovornost za spodrsljaje in težave, so volivci odločili, da ostanemo vodilna politična sila," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass. Menil je tudi, da bo volilni izid Rusiji omogočil stabilen razvoj.

Čeprav Enotna Rusija ostaja najpomembnejša sila v ruski dumi, je Medvedjev že napovedal, da bo stopila v koalicijo z drugimi strankami. "Zaradi bolj zapletene sestave dume bomo morali stopiti v koalicijo in se povezati glede več zadev. To je parlamentarizem," je poudaril.

Enotni Rusiji 45,9 odstotka

Dodal je, da mora duma še naprej živeti. "Potrebujemo močno Enotno Rusijo in dobre odnose s svojimi partnerji v dumi. Nenazadnje naši državi vsi želimo dobro," je dejal Medvedjev po poročanju Itar-Tassa.

Po prvih delnih neuradnih izidih na podlagi 17 odstotkov preštetih glasovnic je Enotna Rusija prejela 45,9 odstotka glasov, je sporočila osrednja volilna komisija. Komunisti so dobili 20,7-odstotno podporo volivcev, Liberalno demokratska stranka je dobila 14,3 odstotka, populistična Pravična Rusija pa 13,3 odstotka glasov. Te štiri stranke so edine, ki so presegle sedemodstotni volilni prag in si tako zagotovile petletni mandat v dumi.

Po besedah vodje volilne komisije Vladimirja Čurova bodo prve uradne izide sicer objavili po preštetju več kot 99 odstotkov glasov, kar bo najverjetneje v ponedeljek.

Komunisti so poudarili, da je na volitvah prišlo do številnih nepravilnosti, in so že napovedali tožbe. Namestnik predsednika komunistov Vladimir Kašin je za Itar-Tass nocoj pojasnil, da je stranka že pripravila več tožb. Dejal je še, da se nameravajo boriti za svoje glasove in izide.

Komentarjev 1
  • privat 08:54 04.december 2011.

    ja prihaja razcvet in blaginja....kako pa bi bilo to mogoče ,če nam vladajo kurbirji,lopovi,morilci,lažovi in tatovi! Poglejmo rusko sceno ..na eni strani morijo na drugi strani pa se delajo demokratične in vprašanje ali je pri nas kaj drugače??Zadeva Afganistan..ali pa ...prikaži več poglejmo celo fašistično desno usmerjeno evropo..Somalija,Afganistan,Sirija,Iran,Irak,.....ja nekoč bo bolje recimo blaginja za 100000000let...človek je zabita zver!