Svet
23 ogledov

Nepravnomočno obsojeni vojni zločinec spet na Hrvaškem

Branimir Glavaš 24sata
Nekdanji poveljnik obrambe Osijeka Branimir Glavaš se je v nedeljo zvečer vrnil iz BiH na Hrvaško. V Osijeku ga je dočakalo med 1500 in 2000 navdušenih privržencev.

Nepravnomočno obsojenega vojnega zločinca so v nedeljo zvečer ob glasbeno-zabavnem programu pričakali ljudje z različnih koncev Hrvaške in tudi iz BiH. Poudarjali so njegovo vlogo v obrambi med vojno in.

Glavaš je v svojem 15-minutnem nagovoru z odra na Trgu svobode ostro kritiziral levosredinsko hrvaško vlado. Dejal je, da v Banskih dvorih ne ščitijo interesov hrvaškega naroda, ampak so "hlapci" Washingtona in Bruslja. Vlado je pozval k odstopu.

Ocenil je, da je bila Hrvaška, preden je odšel v "izgnanstvo", vsaj delno enotna, medtem ko je danes razdeljena "kot v času druge svetovne vojne".

Poudaril je tudi, da nobena zmagovita vojska ni sodila svojim herojem, kot so to storili na Hrvaškem. Veterane je izpostavil kot "zavest hrvaške družbe" ter napovedal, da se v danes začne njegov novi pravi boj, da bi dokazal svojo nedolžnost.

Dodatno se bo angažiral tudi v stranki Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB), ki jo je ustanovil leta 2005, potem ko je bil izbrisan iz članstva HDZ.

Glavaš je maja 2009 pobegnil v BiH, preden so objavili sodbo, s katero so ga spoznali za odgovornega, ker ni preprečil umorov in trpinčenja civilistov v Osijeku leta 1991.

Komentarjev 2
  • dragec 14:29 02.februar 2015.

    USTAŠE - IMAMO DOBRE SOSEDE, HA?????

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:03 02.februar 2015.

    kdor je pobijal nedolžne nima kej bit na prostosti pa če je Slovenc, Srb, Hrvat, Američan al pa Nemc