Svet
30 ogledov

Nepremičninski davek tudi za Slovence

Hiša na obali. Shutterstock
Hrvaška. Ministrstvo za finance pred uvedbo davka na nepremičnine najprej nad kaotični kataster.

Hrvaška bi prihodnje leto rada uvedla nov davek na nepremičnine. Davek bi veljal tudi za tujce, torej tudi za 110 tisoč nepremičnin, kolikor naj bi jih bilo po poročanju slovenskih medijev v lasti Slovencev; večinoma v Istri in na Kvarnerju, poroča Jutarnji list.

Davek, vezan na vrednost nepremičnine, bi v prvi fazi nadomestil sedanje komunalno nadomestilo, ki je vezano na lokacijo nepremičnine.

S sprejetjem davka bi se morali tujci spopasti z isto težavo, s katero se ukvarjajo hrvaški državljani – z neurejenimi zemljiškimi knjigami. “Kako se bo obdavčilo zemljišče, na katerem je vknjiženih deset lastnikov, ki živijo na Novi Zelandiji?” se ob tem sprašuje Hrvoje Zgombić, davčni svetovalec.

Komentarjev 3
  • linka 13:00 29.avgust 2012.

    popravek : urediti papirje in lastništva...kako bomo pa videli

  • linka 12:59 29.avgust 2012.

    čisto n0rmalno je ,da bo potrebno plačati davek in

  • met 10:44 29.avgust 2012.

    To problematiko natančno spremljamo v Počitniško turističnem društvu Crveni vrh, kjer so zbrani večinoma slovenski lastniki nepremičnin na delu hrvaške obale. Bolj, kot z novimi davki, se trenutno ukvarjamo s postopki za legalizacijo vseh gradenj brez ustrezne dokumentacije, ki jih ...prikaži več določa pravkar sprejeti zakon. Vse, ki vas zanima ta problematika, vabljeni na naš spletno stran crvenivrh.com