Svet
14 ogledov

Neprimerno oblečena kirurginja ogrozila bolnika

(Slika je simbolična.) Shutterstock
Notranji nadzorniki bodo preverili, kaj se je zgodilo. Če bodo ugotovili kršitev, sledi opomin, mogoče pa so tudi druge sankcije, vključno z odpuščanjem.

Hrvaški Večernji list je pridobil fotografije, na katerih je zdravnica Ivana Dovžak Bajs z zagrebške Klinike za travmatologijo med operacijo neprimerno oblečena, s čimer naj bi grobo kršila pravila za zaščito bolnika pred sepso.

"Zdravnica je polgola, brez predhodnega kirurškega umivanja, v belih hlačah, ki jih nosi tudi izven dvorane in v katerih je dostop med operacijo strogo prepovedan, pristopila k bolniku," trdi vir in dodaja, da ni šlo za nujni poseg, ampak za operacijo gležnja. Vir še opozarja, da je kost zelo dovzetna za okužbe in da je, če se okuži, zdravljenje dolgotrajno, izid pa negotov.

"Morda sem vstopila v dvorano na posvet"

Zdravnica je šokirana, ker so fotografije prišle v medije, in pravi, da ji hoče nekdo škoditi. "Ne vem, za kateri poseg je šlo, morda sem vstopila v dvorano, da bi svetovala mlajšemu sodelavcu, kar se pogosto dogaja," je dejala. Dodala je, da so fotografije prišle v medije, potem ko je postala vodja in poskušala uvesti red.

Medtem je sindikalni predstavnik, zdravnik Vladimir Slaviček, že maja opozoril, da je stanje na travmatologiji kaotično in da anesteziologi dobesedno tekajo iz dvorane v dvorano in nadzorujejo po tri speče bolnike hkrati. Tako ogrožajo življenje bolnikov med operativnim posegom in tudi kršijo zakon o minimalnih tehničnih pogojih bolnišnic in zakon o delu. Direktorica bolnišnice Vesna Šerić bolnikom sporoča: "Takšna kršitev pravil je nesprejemljiva in naredila bom vse, da se podobna situacija nikoli ne ponovi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.