Svet
21 ogledov

Nesojenega kupca Mercatorja preverjajo

V Mercatorju so bili presenečeni, da jih Agrokor kot pomembni poslovni partner n Žurnal24 main
Hrvaška davčna uprava glede prihodkov preverja Ivico Todorića, lastnika družbe Agrokor, ki je neuspešno kupovala slovenski Mercator, in njegovega tajkunskega prijatelja Emila Tedeschija, lastnika skupine Atlantic.

Na razgovor se sicer še nista odzvala, a je pričakovati, da bosta na davčno v kratkem poslala svoja odvetnika.

Premožen Todorović z nizko plačo

Nesojeni lastnik Mercatorja Ivica Todorić je lastnik niza podjetij. Med drugim ima v lasti tudi dvorec v Zagrebu. Vse omenjene nepremičnine so vodene kot lastnina podjetij, ne njegova osebna. Da Todorovića res preiskujejo dacarji, so potrdili tudi v Agrokorju, kar se jim glede na njegov status zdi normalno.

Njegov prijatelj, Emil Tedeschi, pa je lani v poročilu za borzo zapisal, da na mesec zasluži nekaj manj kot 15 tisoč evrov neto, poleg tega si je izplačal še skoraj 400 tisoč evrov bonusa ter milijon in pol evrov dividend. Kaj točno je od leta 2008 kupoval, ni znano, najbrž pa gre za nepremičnine in premičnine v vrednosti več milijonov evrov. Kljub temu se bo uradnemu vabilu odzval takoj, ko ga bo prejel, piše Večernjilist.

Poleg omenjnih tajkunov preverjajo tudi premoženje znane nogometne družine Mamić, pevke Vlatka Pokos je odgovornost za denar na njenem računu prevalila na bivšega soproga Josipa Radeljaka, Marko Grubnić pa je dokazal, da so mu stanovanje kupili starši. Pozive, naj se izjasnijo o premoženju, so dobili tudi Neno Belan, Zlatan Stipišić Gibonni, Jelena Rozga, Maja Šuput, Ivan Mravak, Josip Protega, Darko Beuk, Mario Crnjak, Josip Sapunar in drugi, še piše Večernjilist.

Tabu ostajajo politiki

Po mnenju Hrvatov je v državi minila doba nedotakljivih. Preverjajo ljudi iz hrvaške estrade in športa, podjetnike. Zanimivo je, da na seznamu ni nikogar, povezanega s politiko.

Komentarjev 1
  • Dixon 11:51 09.maj 2012.

    Super in mi smo hoteli prodati mercator takšni barabi. sploh si ne znam predstavljati kaj bi naredil iz mercatorja. kako hitro bi slovenski izdelki izginili s polic trgovin, prednost pa bi dobile tuje blagovne znamke kar bi bilo slabo za ...prikaži več naše gospodarstvo. nekako enako kot v drogerijah DM, kjer s polic umikajo slovenske blagovne znamke, da lahko dajo prednost njihovim tuji. in vse to država dopušča in ne ukrepa. kot je že minister erjavec povedal: ne smemo se bat tujega kapitala. ja seveda!