Svet
7 ogledov

Nespodobne besede evroposlanca

Zaradi skušnjave primerjati Pötteringa s Hitlerjem grozi Hannanu izključitev iz Žurnal24 main
Britanski poslanec v Evropskem parlamentu Daniel Hannan je pred izključitvijo iz skupine EPP zaradi obtožb, da je dejanja predsednika parlamenta Pötteringa primerjal z dejanji Adolfa Hitlerja.

Hannan, sicer član britanske konservativne stranke, je Hansa-Gerta Pötteringa v četrtek na plenarnem zasedanju parlamenta v Bruslju obtožil, da je ignoriral parlamentarna pravila. Dejal je, da je bil "skoraj v skušnjavi, da bi primerjal" parlamentarni prenos arbitrarne moči na Pötteringa z nemškim aktom iz leta 1933, ki je Hitlerju omogočil sprejem zakonov brez parlamentarne obravnave in s tem doprinesel k nastanku njegovega diktatorstva. "Vendar pa mislim, da bi to bilo pretirano in morda malenkost neuglajeno do našega predsednika, ki je demokrat in spodoben mož," je dodal Hannan.

Po ocenah predsednika desnosredinske skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Josepha Daula so ti komentarji neprimerni in sramotilni, zato bo skupini predlagal Hannanovo izključitev. EPP, katere član je tudi Pöttering, je nato v izjavi pojasnila, da bodo Hannana zaradi njegovih izjav na plenarnem zasedanju izključili.

Predsednik skupine socialistov (PES) Martin Schulz pozdravlja Daulovo potezo, obenem pa podobno ukrepanje pričakuje tudi od britanskega opozicijskega konservativnega voditelja Davida Camerona. Hannan je sicer dejal, da mu je konservativna stranka v Londonu sporočila, da ga ne bo izključila – ne glede na to, ali bo izključen iz EPP ali ne.

V osrčju spora je bil Hannanov protest zaradi odločitve, ki jo je parlament sprejel v četrtek. Ta naj bi Pötteringu dajala pravico ignorirati poziv k poimenskemu glasovanju pri vsaki odločitvi, v skladu s katerim bi poslanci morali glasovati poimensko in ne, kot običajno, le z dvigom rok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.