Svet
12 ogledov

Nesreča letala: so bili podatki izbrisani?

Francoski preiskovalci naj bi bili vse bliže odkritju vzroka strmoglavljenja let Žurnal24 main
V Franciji je prišlo do ogorčenja zaradi novih razkritij o preiskavi nesreče letala družbe Air France, ki je leta 2009 strmoglavilo med letom iz Ria de Janeira v Pariz, pri čemer je umrlo 228 ljudi.

Po poročanju dnevnika Les Echos so preiskovalci francoskega urada za preiskave in analize za varnost civilnega letalstva (BEA) iz vmesnega poročila, objavljenega v petek, umaknili ugotovitve in priporočila, ki bi lahko škodila proizvajalcu letal Airbus.

Gre za kritike na račun pomanjkljivega delovanja opozorilnega sistema, ki bi moral posadko ponesrečenega letala tipa airbus 330 z alarmom posvariti na nevarno izgubljanje hitrosti oziroma višine letala.

Omenjeni alarm se je v zadnjih minutah pred strmoglavljenjem sicer sprožil za skoraj minuto, nato pa je utihnil in se ni oglasil, ko je hitrost padla pod mejo, potrebno za letenje, zaradi česar je začelo letalo hitro izgubljati višino. Kasneje se je še večkrat vklopil in sam znova izklopil.

Alarm prispeval k težavam posadke

V osnutku v petek objavljenega tretjega vmesnega poročila so preiskovalci BEA priznali, da je zmedeno oglašanje alarma, ki je bilo posledica napak v delovanju merilcev hitrosti, "močno prispevalo k težavam posadke, še posebej kapitana, pri analiziranju situacije".

Obenem so preiskovalci v osnutku Evropski agenciji za varnost v letalstvu (EASA) predlagali, da razišče pomanjkljivosti omenjenega alarma za opozarjanje pred izgubo višine.

Teh ugotovitev pa v končni različici poročila, ki je bilo objavljena v petek, ni bilo. Namesto tega se je objavljeno poročilo osredotočilo le na odgovornost pilotov, ki naj bi ne ravnali v skladu s standardnimi postopki in niso bili ustrezno izurjeni za ravnanje v izrednih situacijah, v kakršni so se znašli na nesrečnem letu 447.

Air France: naši piloti niso krivi

V Air Franceu očitke zavračajo in trdijo, da za strmoglavljenje niso bili krivi njihovi piloti. Po nesreči so sicer vse merilce hitrosti na svojih airbusih zamenjali z novejšimi modeli.

Tako predstavniki Air Francea kot tudi svojci žrtev letalske nesreče so se na petkovo poročilo odzvali kritično, češ da ne pripisuje zadostne teže tehničnim težavam letala. Po razkritju v dnevniku Les Echos pa so družine žrtev poleg tega ocenile, da je preiskava BEA, ki spada pod okrilje francoskega ministrstva za promet, sedaj "dokončno diskreditirana".

Največji sindikat francoskih pilotov SNPL pa je sporočil, da razmišlja o prekinitvi sodelovanja s preiskovalci BEA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.