Svet
2803 ogledov

Nesreča letala v Moskvi veliko bolj tragična, kot je sprva kazalo

Nesreča letala v Moskvi
1/6
Epa
Z gorečega potniškega letala, na katerem je bilo 78 potnikov, se je uspelo rešiti manj kot polovici.

V nesreči ruskega potniškega letala Suhoj SSJ-100, na katerem je izbruhnil požar in je moralo zasilno pristati na moskovskem letališču Šeremetjevo, je po najnovejših podatkih umrlo 41 oseb, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za eno najhujših letalskih nesreč v Rusiji v zadnjih letih.

Preiskovalci na terenu so zvečer najprej poročali o 13 žrtvah, pozneje pa so ocenjeno število umrlih zvišali na 41. Med mrtvimi sta tudi dva otroka. Preživelo je 37 ljudi, med njimi štirje člani posadke. Eden član posadke je v požaru umrl. 

Evakuacija letala je bila končana v 55 sekundah, posadka pa je naredila vse, da bi rešila potnike, so zatrdili pri Aeroflotu. Posnetki z omrežji so prikazovali, kako se ljudje spuščajo po napihljivi drči iz prednjih vrat letala, medtem ko je celotni zadnji del letala v ognju.

Natančen vzrok požara, ki je letalo ruskega nacionalnega prevoznika Aeroflot, na katerem je bilo 78 potnikov in članov posadke, prisilil k pristanku, še ni znan, a naj bi v letalski družbi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa že potrdili, da je šlo za tehnično napako v motorju. Nekateri lokalni mediji so omenjali tudi, da bi lahko letalo zadela strela, saj so nad Moskvo divjale nevihte.

Nesreča letala v Moskvi | Avtor: Epa Epa

Po pisanju ruske tiskovne agencije Interfax je požar opazil potnik kmalu po vzletu z moskovskega letališča Šeremetjevo, posadka pa je nato javila, da se je letalo znašlo v težavah. Poročila prav tako kažejo, da je letalo uspelo zasilno pristati šele v drugem poskusu, ob tem pa naj bi se odprl tudi rezervoar z gorivom, zaradi česar se je požar nato razširil.

Eden od potnikov na letalu, Mihail Šavčenko, pravi, da je letalo zajel silovit ogenj takoj ob pristanku. Njemu je uspelo skočiti iz letala. Drug potnik pa je po poročanju BBC zahvalo, da je ostal živ, pripisal izključno letalskemu osebju na letalu.

Iz posnetkov na družbenih omrežjih je bilo nato razvidno, da so potniki zapuščali goreče letalo pri zasilnih izhodih. Kljub temu da so požar hitro pogasili, pa je nesreča, kot omenjeno, terjala smrtne žrtve.

Ruski predsednik Vladimir Putin in premier Dmitrij Medvedjev sta že zahtevala preiskavo in zaukazala ustanovitev posebne komisije. Svojcem umrlih sta izrekla sožalje in jim zagotovila vso možno podporo.

Nesreča letala v Moskvi | Avtor: Epa Epa

Gre za eno najhujših letalskih nesreč v Rusiji v zadnjih letih, do katere je sicer prišlo na največjem in najbolj varnem ruskem letališču. Pomeni pa tudi precejšen udarec za prihodnji razvoj modela Sukhoi Superjet 100, ki velja za ponos ruskega državnega proizvajalca letal Suhoj. To je namreč prvi na novo razvit model ruskega civilnega letala po razpadu Sovjetske zveze, leti pa od 2011. Že do zdaj so ga spremljala poročila o nekaterih manjših težavah in okvarah, a večjih do danes ni bilo.

Tudi slovenski letalski prevoznik Adria Airways je imel v načrtu dogovor s Suhojem, po katerem bi svojo flote razširil z letali SSJ-100, ob tem pa bi Rusi vstopili tudi v lastništvo Adrie. Posel je nato tik pred koncem padel v vodo, strani pa sta krivdo za propad pripisali ena drugi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 08:50 06.maj 2019.

    Adria Airways je imela v načrtu dogovor s Suhojem, da bi svojo floto razširila z letali SSJ-100? Res so nizko padli.