Svet
2310 ogledov

Nesreča na jedrskem objektu

Iran med pandemijo Epa
Iran je danes sporočil, da je na njihovem jedrskem objektu v Natancu prišlo do nesreče. Pri tem sicer ni bil nihče ranjen in tudi ni prišlo do kakšnih poškodb na objektu ali izpusta radioaktivnih snovi, so zagotovili v Teheranu. V iranski agenciji za jedrsko energijo so zatem ocenili, da je šlo za teroristično dejanje.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik iranske jedrske agencije Behruz Kamalvandi, je prišlo do napake na električni napeljavi v objektu v Natancu, kjer izvajajo bogatenje urana. Vzroke za napako pa še preučujejo, je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Popoldne so iz iranske agencije za jedrsko energijo sporočili, da bi se morala "mednarodna skupnost in Mednarodna agencija za jedrsko energijo soočiti s tem protijedrskim terorizmom". Vodja te agencije Ali Akbar Salehi je to sporočil na iranski televiziji, še poroča AFP.

V tem objektu so sicer v soboto zagnali napredne centrifuge za bogatenje urana, kar je v nasprotju z dogovorom z mednarodno skupnostjo o iranskem jedrskem programu iz leta 2015. Julija lani pa je v tem objektu prišlo tudi do eksplozije, za kar so oblasti okrivile "sabotažo teroristov". Rezultatov preiskave sicer niso objavili.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • jakec1575 21:59 11.april 2021.

    znan racunalniski virus, ki so ga infiltrirali v sistem ze v casu namestitev centrifug za bogatenje urana. izraelsko in amerisko maslo.