Svet
46 ogledov

Nesreča, širna kot Jadran

Madež se ob propadlih poskusih vztrajno širi. Ribiči v ZDA imajo po novem prepov Žurnal24 main
Mehiški zaliv. 
“Z načrtovanim poskusom lahko položaj poslabšajo za desetkrat,” opozarja Andrej Čufer.

“To je najslabša tehnična rešitev do zdaj. Nekatere dozdajšnje so še imele možnost uspeha, ta pa je naravnost škodljiva.”

Dozdajšnji ukrepi:
• ovire za omejevanje 
širjenja madeža,
• nadzorovano zažiganje,
• kemikalije za razgradnjo nafte. Večji propadli poskusi:
• zaprtje s kupolo,
• črpanje po cevi,
• top kill – zalitje vrtine.

Tako poskus družbe BP, ki ji manever zaustavitve nafte top kill ni uspel, komentira inženir Andrej Čufer. Ta je skupaj s skupino slovenskih strokovnjakov pripravil svoj predlog rešitev težave v Mehiškem zalivu, o tem pa smo pisali prejšnji teden.

Zadevo lahko poslabšajo
“Če jim že uspe odstraniti vrh cevi na način, ki so si ga zastavili, bodo lahko tok nafte povečali od pet- do desetkrat. Potem nameravajo na to cev, iz katere bruha nafta, namestiti 120-tonski krožnik. Ne vidim, kako bi jim to lahko uspelo,” pravi Čufer. Dodaja, da lahko s tem poskusom “položaj poslabšajo za desetkrat”.

Največja ekokatastrofa
Nafta, ki že šest tednov bruha iz dna Mehiškega zaliva, je največja okoljska katastrofa, kar jih je kdaj doletelo ZDA. Tako oceno so včeraj podali v kabinetu predsednika ZDA Baracka Obame. Izteklo je že več nafte kot iz tankerja Exxon Valdez leta 1989.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.