Svet
1 ogledov

Nesreči botrovalo pokvarjeno krmilo

V Makedoniji in Bolgariji žalujejo za žrtvami sobotne nesreče turistične ladje.
1/11
Žurnal24 main
Po sobotnem brodolomu turistične ladje Ilinden, v kateri je življenje izgubilo 15 Bolgarov, so oblasti že sprožile preiskavo. Očividci nesreče se medtem spominjajo tragičnega dogodka.
 

Tudi Bolgari začeli s preiskavo

V Bolgariji bo sicer dan žalovanja v ponedeljek, tamkajšnje oblasti pa so že sprožile preiskavo o delu dveh turističnih agencij, ki sta organizirali sobotni izlet na Ohridskem jezeru.

Prvi izsledki kažejo, da nobena od agencij ni imela licence za organizacijo potovanj.

Makedonske oblasti podrobno preiskujejo vzroke za tragično nesrečo. Policija je zaslišala kapitana ladje in njegovega pomočnika, ki sta povedala, da je bilo z zadnjega dela slišati močan pok, nato pa se je plovilo, staro 70 let, hitro potopilo. Za kapitala ladje, ki je bil tudi njen lastnik, je sodnik odredil 30-dnevni pripor. Danes se bodo makedonskim pridružili še preiskovalci iz Bolgarije in Hrvaške.

Bolgarski predsednik je povedal, da je verjeten vzrok za nesrečo napaka med krmilom in zasunom. ''Obstajajo različne možnosti, vendar je najverjetneje popustil kabel med krmilom in zasunom," je pojasnil.

Najverjetneje je ladja potonila zaradi prevelikega števila potnikov in tehnične napake. Ladja se je namreč na poti proti samostanu Sv. Nauma ob albansko-makedonski meji nenadoma nagnila na desno stran, se prepolovila in v slabi minuti potonila.

Očividci se spominjajo tragičnega dogodka

Ena izmed prič je tako dejala, da so potapljajoča ladjo videli, ko so bili na gliserju. Takoj so se obrnili in pomagali potnikom, ki so klicali pomoč. Preden so uspeli priti do njih, je umrlo že deset ljudi, na svoj gliser pa so uspeli s seboj vzeti sedem ljudi.

Brodolom ladje so videli tudi naključni kopalci. Eden izmed plavalcev je na plaži opazil, kako sprednji del ladje počasi izginja v vodi. ˝S prijateljem sva takoj stekla do čolna, kmalu pa sta se pridružila še dva majhna čolna,˝ je še dejala priča in ob tem dodala, da je kmalu zatem prišlo še nekaj čolnov, ki so turistom v vodo metali rešilne jopiče in rešili preživele.

Nesreča usodna za 15 Bolgarov
Turistična ladja Ilinden je potonila okoli dvesto metrov pred obalo, in sicer le v nekaj minutah. Reševalci so uspeli rešiti 42 potnikov, ranjenih je šest ljudi, od katerih so štirje bolnišnico že zapustili, dva pa se še zdravita, vendar nista v življenjski nevarnosti. Za petnajst potnikov pa ni bilo več pomoči. Med umrlimi pa je po besedah bolgarskih oblasti tudi otrok. Večina ljudi na ladji je bila neplavalcev, poleg tega pa ni bilo dovolj rešilnih jopičev.

Zaradi nesreče je odstop ponudil makedonski minister za promet Mile Janakieski, vendar je premier Nikola Gruevski odstop zavrnil.

Na kraj nesreče sta sicer že v soboto takoj prispela makedonski predsednik Gjorge Ivanov in njegov bolgarski kolega Georgi Parvanov. Oba sta se srečala s preživelimi potniki in jim priskrbela takojšen povratek v domovino. 39 Bolgarov je tako že v soboto zvečer odletelo v Bolgarijo. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.