Svet
5518 ogledov

Nesrečna ženska mora ostati poročena

poročni prstan Profimedias
Vrhovno sodišče ji ne dovoli ločitve.

Tini Owens je na sodišče vložila tožbo za ločitev in pričakovala, da se bo zadeva hitro razpletla. Za ločitev od moža, s katerim sta skupaj 40 let, se je odločila, ker je v zakonu nesrečna. 

A sodišče ji ni ugodilo, zato se je pritožila na vrhovno sodišče, ki pa je soglasno zavrnilo njeno pritožbo. Owensova je pretresena nad takšno odločitvijo sodišča.

Trenutno veljavni zakon v Angliji in Walesu dovoljuje ločitev v primeru nezvestobe, nerazumnega vedenja ali v primeru, da eden od zakoncev drugega zapusti. V vseh drugih primerih mora oseba dobiti soglasje zakonca. Če zakonec soglasja noče dati, mora par 5 let živeti ločeno, preden lahko pride do ločitve. V njunem primeru se bo to zgodilo čez dve leti. 

Zakonca Owens sa se poročila leta 1978 in imata dva odrasla otroka. Tini Owens je že pred šestimi leti začela razmišljati o ločitvi, a se ni odselila do februarja 2015. Zakon je po njenih besedah nepopravljivo razpadel. Z možem ne more več živeti, krivdo za to pa je pripisala njegovemu vedenju. 

Hugh Owens, 80, se ne strinja z ločitvijo in zavrača ženine navedbe o njegovem vedenju. Sam meni, da zakona ne moreta rešiti le, če je imela razmerje ali ker ji je bilo dolgčas. 

Na ministrstvu za pravosodje so po razsodbi priznali, da je trenutno veljavni sistem neprimeren. Dejali so, da iščejo rešitve, kako bi reformirali sistem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.