Svet
4 ogledov

Netanjahu: Mir bo težko doseči

Benjamin Netanjahu glede dogovora med sprtima stranema dejal: "Doseči mirovni do Žurnal24 main
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je prvič javno spregovoril o za september napovedani obnovitvi bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj. Mir je po njegovem mnenju mogoče a zelo težko doseči.

Netanjahu je v prvem odzivu na napovedano obnovitev bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj dejal, da bo morala biti bodoča palestinska država demilitarizirana, Izrael bo morala priznati kot domovino judovskega naroda, hkrati pa bo morala spoštovati vitalne interese Izraela na področju varnosti.

"Na pogovore bomo prišli s pristnim namenom doseči mirovni dogovor med dvema narodoma, hkrati pa zavarovati nacionalne interese Izraela, predvsem varnost," je na rednem tedenskem zasedanju vladnega kabineta povedal Netanjahu, ob tem pa opozoril: "Doseči mirovni dogovor med nami in palestinsko oblastjo bo težko, a mogoče".

Glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat pa je v pogovoru za izraelski vojaški radio danes dejal, da bodo prihajajoča mirovna pogajanja za Izrael preizkušnja. "Če se bo Netanjahu odločil nadaljevati gradnjo naselbin na Zahodnem bregu, potem se pogovori ne bodo mogli nadaljevati. To je zelo jasno stališče," je dodal Erekat.

Napovedano obnovitev bližnjevzhodnih pogajanj je v soboto pozdravil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. "Vsi se moramo zavedati, da je to priložnost, ki se je ne sme zapraviti. To priložnost je treba izkoristiti, zato da se v celoti uresniči upanje na boljšo prihodnost, da bodo ljudje v regiji živeli v miru, varnosti in svobodi," je poudaril Ban.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in Evropska unija sta v petek sporočili, da so Izraelci in Palestinci pristali na obnovitev neposrednih mirovnih pogajanj. Pogajanja se bodo začela 2. septembra v Washingtonu, njihov cilj pa je doseči mirovni dogovor v letu dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.