Svet
3 ogledov

Netanjahu priredil cel šov

Benjamin Netanjahu Reuters
Vrhunec tretjega dne splošne razprave na 67. zasedanju Generalne skupščine ZN sta bila v četrtek nastopa izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in predsednika Palestincev Mahmuda Abasa.

Najprej je Abas ostro obsojal Izrael zaradi nadaljevanja zasedbe palestinskih ozemelj in "etničnega čiščenja". Netanjahu je kasneje odgovoril, da žalitve v ZN ne bodo pripeljale do rešitve spora, ampak se je treba usesti za mizo in pogajati.

Abas je lani ZN zaprosil za priznanje državnosti in sprejem v družino narodov, vendar pa je odločno nasprotovanje ZDA to preprečilo. Tokrat je zaprosil za priznanje statusa države nečlanice opazovalke, kar je manj od članstva, vendar pa pomemben korak naprej, saj bi lahko potem Palestina vstopala v agencije ZN in k mednarodnim pogodbam.

Netanjahu prišel z risbo

Netanjahu je največ časa posvetil opisovanju grožnje Irana z jedrskim orožjem in je v ta namen uporabil veliko risbo bombe z zažigalno vrvico, kot jih je mogoče videti v risankah ali karikaturah. Vendar v njegovem nastopu ni bilo nič smešnega. Na bombo je pri vrhu narisal rdečo črto, glede katere zaman poziva predsednika ZDA Baracka Obamo naj jo nariše Teheranu.

Rdeča črta je v Netanjahujevi risbi simbolizirala mejo, ko bo iranski jedrski program prepozno zaustaviti, od Obame pa želi naj jo nariše, kot mejo po kateri bodo sledile hujše posledice od sankcij. Netanjahu se je zahvalil državam, ki so uvedle sankcije, vendar pribil, da te programa ne bodo ustavile.

Izraelski premier je zatrdil, da dejavnik odvračanja za Iran ne bo deloval, kot je deloval pri Sovjetski zvezi, ker so Sovjeti med obstojem in ideologijo vedno izbrali obstoj. Islamski skrajneži pa se obnašajo drugače od sekularnih marksistov, ki med drugim niso imeli samomorilskih bombnih napadalcev.

Janša pozval svet k sodelovanju

Med Abasom in Netanjahujem je slovenski premier Janez Janša predstavil svojo pobudo za nadgradnjo Konvencije o genocidu in pozval svet k sodelovanju oziroma postavitvi tistih minimalnih meja človeškemu obnašanju, da se zaustavijo vsaj najhujša grozodejstva. Obsodil je tudi nasilje, ki je v zadnjih tednih zajelo arabski svet zaradi spornega filma o preroku Mohamedu, in dogodke v Siriji. Položaj v Siriji po mnenju premiera kliče po nujni potrebi za utrditev preprečevalnih zmogljivosti ZN, članic ZN in regionalnih organizacij. "Žalostno je, da nismo uspeli zaščititi civilistov," je dejal.

Opisal je tudi prizadevanja poljskega pravnika judovskega rodu Raphaela Lemkina za sprejem konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida in dejal, da se je Lemkinova vizija uresničila z uveljavitvijo konvencije leta 1951.

Za Janšo je sicer vzpodbudno izboljšanje notranjega usklajevanja sistema ZN za preprečevanje genocida, kot je ustanovitev uradov posebnega svetovalca za preprečevanje genocida in posebnega svetovalca o odgovornosti a zaščito, pomaga pa tudi Svet ZN za človekove pravice.

Komentarjev 1
  • Trsten 13:35 28.september 2012.

    Ta golazen Bilderbergska hoče povzročiti III. svetovno vojno.Tem reptilom gre le za vspostavitev svetovne vlade z enotno valuto.........in uničenjem več kot polovice svetovne populacije. Če se ne bomo pričeli upirati takim psihopatom, nas bodo res vse pobili.