Svet
13 ogledov

Netanjahu razburil Palestince

Netanjahuju so člani kongresa stoje ploskali. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Netanjahu je v ameriškem kongresu predaval o zgodovini ter utemeljeval svetopisemsko pravico Izraela do države na ozemlju, kjer je danes. Ob koncu je dočakal stoječe ovacije.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v svojem predavanju dejal, da se Izrael za meje iz leta 1967 ne bo nikoli umaknil niti ne bo dovolil delitve Jeruzalema, ki ga za svojo prestolnico želijo tako Izraelci kot Palestinci. Prav tako je zavrnil možnost vrnitve palestinskih beguncev v Izrael.

Grožnje Izraelu je treba jemati resno.
Benjamin Netanjahu

Izrazil je za podporo ustanovitvi sodobne in cvetoče palestinske države. Dejal je, da bo Izrael velikodušen glede njenih meja, pri čemer je sam zavezan miru in pripravljen na boleče kompromise. "Treba je biti pošten. Nekaj naselbin bo ostalo zunaj meja izraelske države," je dejal Netanjahu. Poudaril je, da je treba najti način za trajen mir s Palestinci.

Netanjahu je v govoru pohvalil ZDA, ki jih je imenoval za največjega prijatelja Izraela. Prav tako je pohvalil Obamo zaradi neomajne podpore izraelski varnosti in se zahvalil za pomoč v denarju in opremi. ZDA je čestital, da so se znebile Osame bin Ladna, in "militantni islamizem" imenoval za največjo nevarnost današnjega časa. Ameriko je tudi pozval, naj nikoli ne dovoli, da Iran pride do jedrskega orožja.

Problem vidi v nepriznavanju pravice do obstoja judovske države in ne v tem, da Palestinci zahtevajo svojo državo. Palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je zato pozval, naj raztrga nedavni spravni dogovor z gibanjem Hamas, ki obvladuje Gazo.

"Napoved vojne Palestincem"
Po besedah Abasovega sodelavca Nabila Šata predlogi, ki jih je predstavil Netanjahu, ne izpolnjujejo tega, kar je potrebno za obnovitev bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj. Netanjahujevo vztrajanje, da Izrael obdrži nekatera ključna ozemlja, ki jih Palestinci želijo vključiti v svojo državo, je "napoved vojne Palestincem", je še zatrdil Šat. "Ne preostane nam drugega, kot da nadaljujemo boj na mednarodnem prizorišču, ustanavljanje naše države in naš narodni boj."

Palestinski pogajalec Mohamed Štajeh pa je dejal, da Palestincem po Netanjahujevem govoru ne preostane drugega, kot da svoj primer septembra prenesejo pred generalno skupščino Združenih narodov. S tem je namignil na načrte, da bi Palestinci v ZN lahko zaprosili za priznanje palestinske države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.