Svet
1772 ogledov

Po krivici odsedel 43 let. Odškodnine verjetno ne bo prejel.

zapor rešetke celica Profimedia Fotografija je simbolična.
Po krivem obsojeni je bil v zaporu od junija 1979.

Sodnik James Welsh iz Kansas Cityja v ameriški zvezni državi Missouri je v torek odredil, naj 62-letnega Kevina Stircklanda po 43 letih nemudoma izpustijo iz zapora. Okrožni tožilki Jean Peters Baker je namreč uspelo dokazati, da ni kriv za tri umore, zaradi katerih je bil obsojen na dosmrtni zapor.

Kevin Stickland je bil 25. aprila 1978 doma pred televizorjem, ko so štirje moški zvezali in ustrelili tri osebe. Cynthia Douglas je preživela zločin in je identificirala Stricklanda kot enega od štirih napadalcev. Kasneje pa si je premislila in povedala, da so jo policisti prepričali, naj to stori, in se je bala spremeniti zgodbo, da je ne bi obsodili zaradi krivega pričanja.

Poleg Stricklanda so aretirali dva od štirih napadalcev, ki sta zatrdila, da Strickland ni bil eden od napadalcev. Dva morilca tako ostajata na prostosti.

Stricklandu so morali soditi dvakrat, saj se na prvem sodnem procesu porota ni mogla poenotiti zaradi temnopolte članice, ki je do konca zavračala obsodbo v prepričanju, da je prav tako temnopolti Strickland nedolžen. Dokazov ni bilo nobenih, Strickland je imel alibi. Na drugem sodnem procesu leta 1979 so tožilci sestavili povsem belo poroto, ki ga je spoznala za krivega in obsojen je bil na dosmrtni zapor. Strickland je ves čas vztrajal, da je nedolžen.

Pred sodiščem je dejal: "Nisem si mislil, da bo ta dan prišel," poroča BBC.

To je bil najdaljši neupravičeni zapor v zgodovini države, vendar po zakonu Missourija verjetno ne bo prejel finančne odškodnine.

Lokalna tožilka izpodbijala sodbo

Za Stricklanda se je zavzemal Projekt nedolžnost srednjega zahoda pri pravni fakulteti univerze Missouri v Kansas Cityju, vendar pa se lahko za prostost po 43 letih najbolj zahvali tožilki okrožja Jackson Jean Peters Baker. "Odveč je reči, da smo izjemno zadovoljni in hvaležni. Človek, ki je tako zelo tragično trpel zaradi krive obsodbe, je končno deležen pravice," je izjavila tožilka.

Že maja je sporočila, da je po pregledu primera ugotovila, da je Strickland nedolžen. Vrhovno sodišče Missourija je potem junija zavrnilo Stricklandovo pritožbo na obsodbo, tožilka pa je avgusta uporabila nov državni zakon, ki lokalnim tožilcem dovoljuje spodbijanje obsodbe. To je bilo prvič v zgodovini, da je kateri od tožilcev uporabil ta zakon.

Pravosodni minister Missourija Eric Schmitt je do konca vztrajal, da je Strickland kriv in se boril, da ostane za zapahi. Po oprostilni sodbi je republikanski kandidat za zveznega senatorja sporočil, da so branili vladavino prava. Republikanski guverner države Mike Parson je zavrnil prošnjo za pomilostitev Stricklanda, v torek pa je sporočil, da je sodišče sprejelo odločitev, ki jo spoštuje, in da bo Strickland izpuščen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.