Svet
2 ogledov

Neuradno: V Ukrajini zmagal Janukovič

Julija Timošenko EPA
Na današnjih parlamentarnih volitvah v Ukrajini je glede na vzporedne volitve zmagala vladajoča Stranka regij predsednika Viktorja Janukoviča, ki naj bi prejela 28,1 odstotka glasov. Na drugo mesto se je uvrstil blok Julije Timošenko s 24,7 odstotka glasov, nova stranka Udar Vitalija Klička pa na tretje s 15,1 odstotka.
Vzporedne volitve je izvedel Sklad demokratične pobude, najstarejša institucija v Ukrajini, ki se ukvarja s tovrstnimi javnomnenjskimi raziskavami. V vrhovno rado naj bi se uspelo uvrstiti še skrajnim nacionalistom Svoboda z 12,3 odstotka glasovi in komunistom z 11,8 odstotka prejetih glasov. Drugim strankam pa ni uspelo preseči petodstotnega praga za vstop parlament.

Za 450 sedežev v verhovni radi se je potegovalo 2600 kandidatov. 36,6 milijona volilnih upravičencev jih je izbiralo med 21 strankami.

Timošenkova volila iz zapora

Ukrajinska opozicijska voditeljica Julija Timošenko je volila v zaporu v Harkovu, kjer prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi zlorabe oblasti. Njeni podporniki so na spletni strani objavili njen poziv volivcem, naj ne bojkotirajo današnjih parlamentarnih volitev, ampak naj se odločno izrečejo proti sedanji oblasti Stranke regij aktualnega predsednika Viktorja Janukoviča.

"Vsak izmed nas se mora boriti proti tej diktaturi na svoj najboljši način," je še dejala voditeljica oranžne revolucije, ki je v letih 2007-2010 vodila ukrajinsko vlado in velja za zagovornico prozahodne politike.

Menila je tudi, da le množična udeležba lahko prepreči poneverbe na volitvah. "Le slep in gluh človek bi lahko te volitve imel za poštene," je dejala.

Janukovič glasoval za boljše življenje

Na drugi strani pa je Janukovič, ki je pred dvema letoma na predsedniških volitvah porazil Timošenkovo, izrazil prepričanje, da bodo Ukrajinci danes volili za "enotnost in razvoj". "Glasoval sem za stabilnost in gospodarski razvoj, da bodo naši ljudje lahko bolje živeli," je dejal ob oddaji glasu v Kijevu.

Komentarjev 3
  • Trsten 17:50 28.oktober 2012.

    Še dobro, da prijatelj JanukoviĆ ni bil udeležen pri nasprotovanju osamosvojitve Slovenije. TurĆin bi mu dodeliv orden zmagovalca.

  • Trsten 17:47 28.oktober 2012.

    JanukoviĆ je veliki prijatelj našega ljubljenega vodje Tuerka. Naš DanilĆe je bil kar veel ko je njegov prijatelj dal zapreti Timošenkovo. Prav takrat je bil na obisku pri JanukoviĆU, ko so Timošenkovo zaprli. Zdaj pa pri nas ponovno kandidira za ...prikaži več ljubljenega vodjo. Ali smo Slovenci res topoumni in bomo ponovno dobili takega pezdeta.

  • Trsten 17:25 28.oktober 2012.

    Naš ljubljeni vodja Tuerk bi lahko pomagal JanukoviĆu do zmage. Naš DanilĆe je veliki mojster blefiranja, saj danes le to še pomaga voditi ovce, tako kot jih zna naš ljubljeni vodja Tuerk - veliki udbomafijski rdeči psihopat.