Svet
15 ogledov

Neurje, ki ga ni bilo, povzročilo gospodarsko škodo

New York EPA
Bonitetna hiša Moody's je izračunala, da je gospodarstvo mesta New York zaradi ukrepov proti snežnemu viharju, ki je bil veliko blažji od napovedi, utrpelo okoli 200 milijonov dolarjev škode.

Najbolj je trpelo drobno gospodarstvo, saj so mestne oblasti od ponedeljka zvečer do torkovega jutra uvedle nekaj podobnega policijski uri. Župan Bill de Blasio je v nedeljo meščane opozoril, da se jim približuje snežno neurje stoletja. V ponedeljek je potem res snežilo in de Blasio je od 23. ure zvečer naprej prepovedal cestni promet ter zaprl tudi ves javni prevoz. Problem je bil v tem, ker neurja potem več ni bilo.

De Blasio je v torek na novinarski konferenci dejal, da je nenehno dobival opozorila meteorologov, da bo zapadlo najmanj pol metra snega in ni imel kaj preveč razmišljati. Na koncu je zapadlo vsega skupaj okrog 15 centimetrov snega, kar je zahtevalo uporabo lopat, vendar nič bolj intenzivno kot ponavadi.

Večina prebivalcev New Yorka županu ne zameri ukrepov proti neurju, razen tistih delavcev, ki so odvisni od dolarjev, ki jih zaslužijo čez noč. Na primer gostinsko osebje, ki živi od napitnin, taksisti in podobni. De Blasio je dejal, da so ušli strelu in je raje pretiraval z ukrepi, kot pa, da bi se ponovil december leta 2010, ko je zapadlo pol metra snega, mesto pa je bilo nekaj dni paralizirano.

New York in območje južno od mesta se je najhujšemu izognil, malce huje pa je bilo proti severu. Boston je zasula napovedana pol metra debela snežna odeja, pa tudi po Long Islandu je močan veter nanesel podobno količino. V Massachusettsu so imeli pri obali atlantskega oceana poplave, brez elektrike pa je ostalo 30.000 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.