Svet
13 ogledov

Neurje terjalo žrtve

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Orkanski vetrovi so po Evropi skupaj ubili že prek 40 ljudi. Vetrovi so že dosegli Nemčijo, Belgijo, Nizozemsko in Švico.

Francoske oblasti so zaenkrat potrdile smrt že 40 ljudi, od tega jih je večina utonila v poplavljenih obalnih mestih regij Vendee in Charente-Maritime. Po tri osebe so umrle tudi v Nemčiji in Španiji, ena oseba pa je življenje izgubila na Portugalskem.

Neurje je med drugim prizadelo portugalski otok Madeira, ki so ga v minulem tednu že opustošile poplave, ki so terjale več deset življenj.

Portugalske oblasti so za celotno državo izdale oranžen - drugi najvišji - alarm. Na severu države je drevo pod seboj pokopalo nekega dečka.

V Španiji je neurje, ki so ga poimenovali Xynthia, med drugim pustošilo po Kanarskih otokih, a o večji škodi tam ne poročajo. Najhuje naj bi bilo sicer na severozahodu države.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Neurje pustošilo tudi v Franciji
V petih francoskih departmajih na zahodni obali države so zaradi slabega vremena v soboto zvečer izdali najvišji, rdeči alarm, v 66 od skupno 95 departmajev pa oranžen alarm.

V mestu Luchon južnih Pirenejih je umrl nek moški, na katerega se je podrlo drevo. Kakih 800.000 gospodinjstev v zahodni Franciji je ostalo brez elektrike, poplavljenih je več vasi.

Iz vseh treh držav poročajo o odpovedih in zamudah v letalskem prometu. Neurje, ki se je razvilo nad Atlantikom ob portugalski obali in se pomika proti severu, naj bi danes zvečer doseglo Dansko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.