Svet
5 ogledov

Neusmiljeno bombardiranje

Gadafi se je že nekajkrat zavzel za premirje in razglasil prekinitev ognja, ki p Žurnal24 main
Le dan po tem, ko so libijski uporniki slavili umik Gadafijevih sil iz Misrate, je mesto tarča težkih napadov.

"Razmere so zelo nevarne. Gadafijeve brigade so začele bombardirati v zgodnjih jutranjih urah. Tarča so središče mesta in tri stanovanjske soseske," je povedal predstavnik upornikov Abdelsalam.

Od včeraj naj bi bilo v napadih ubitih 36 upornikov.

Do hudega bombardiranja tako prihaja le dan po tem, ko so sile, zveste polkovniku Moamerju Gadafiju, naznanile umik iz Misrate. Mesto je izjemno pomembno, hkrati pa tudi edino na zahodu Libije, ki je še v rokah upornikov.

Želi spreti ljudi
Predstavnik upornikov iz Bengazija, središča upornikov na vzhodu države, je izrazil dvom v umik Gadafijevih sil iz Misrate. "Mislim, da ne gre za pravi umik. Gadafi želi ustvariti sliko, da ne gre za problem med njim in ljudmi, ampak med ljudmi in plemeni. To so sanje," je za agencijo Reuters dejal Ahmed Bani.

Gadafi želi po njegovih besedah podžgati napetost med Misrato in bližjimi mesti, nato pa znova napasti pod pretvezo zaščite lokalnih plemen.

Brez velikega učinka
Operacija zahodnih sil po resoluciji Združenih narodov poteka vse od 17. marca. Vodi jo Nato, med državami pa po sodelovanju prednjačita Velika Britanija in Francija. Včeraj so prvič uporabili brezpilotna letala za obstreljevanje Gadafijevih sil v bližini Misrate.

Še naprej zahtevajo orožje
"Če bi dobili orožje, bi zadevo rešili v največ enemu mesecu," je še prepričan Bani. Uporniki namreč vedno znova pozivajo koalicijske sile, naj jih oborožijo uporniške vrste.

Uporniki namreč kljub več kot mesec dni trajajočemu zračnemu posredovanju zahodnih zaveznikov niso popolnoma nič napredovali. Bitke, v katerih enkrat nekoliko napreduje ena stran, drugič druga, se še naprej odvijajo ob obalni cesti med Adždabijo in Brego.

Zahodne države jim ne želijo ugoditi, saj se po vojnah v Iraku in Afganistanu ne želijo zaplesti v vojno v še eni muslimanski državi. Vendar pa se že mehčajo – Britanija in Francija bosta v Libijo poslali vojaške svetovalce, Italija pa razmišlja o tem, da bi pomagala pri urjenju.

Nekoliko je svoje stališče omehčala tudi Rusija, ki je do zdaj kritizirala odločitev za zračne napade. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pozval k prekinitvi ognja in dejal, da so "pripravljeni delati z Afriško unijo in Združenimi narodi, da bi dogajanje premaknili v politične in diplomatske kanale".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.