Svet
19 ogledov

Nevarna Ikejina senčila

(Foto: arhiv) Žurnal24 main
Ne odpokličejo le avtomobilov, ampak tudi okenska senčila. Potem ko so bila senčila skoraj usodna za 18-mesečnega otroka, jih je Ikea odpoklicala.

Švedski pohištveni velikan Ikea je odpoklicala skoraj 3,4 milijona okenskih senčil, ki so jih od leta 1998 prodali v Združenih državah Amerike in Kanadi. Za odpoklic so se odločili prostovoljno, potem ko je bila vrvica enega od senčil skoraj usodna za 18-mesečnega otroka.

Ikea pri odpoklicih sodeluje z ameriškimi in kanadskimi uradi za zdravje in varstvo potrošnikov. Odpoklic za zdaj velja le v dveh državah, Ikea pa je kupcem po svetu priporočila, naj nadzorno vrvico senčil pritrdijo na steno.

Deček skoraj ob življenje, deklica umrla
Konec februarja se je v ameriški zvezni državi Massachusetts zgodil incident, v katerem je življenje skoraj izgubil 18 mesecev star deček. Ta se je ujel v vrvico žaluzije ter se z njo skoraj zadušil. Zaradi podobnega incidenta, v katerem je življenje izgubila enoletna deklica, je sicer Ikea pred časom že odpoklicala več kot 1,3 milijona senčil, proizvedenih med novembrom 2008 in oktobrom 2009.

Ameriška komisija za varstvo potrošnikov in kanadsko ministrstvo za zdravje Health Canada kupce pozivata, naj "nemudoma prenehajo z uporabo teh proizvodov".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.