Svet
52 ogledov

Nevarne školjke pri nas in Hrvatih

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Školjke z večjega dela istrske obale niso zdrave in njihovo uživanje lahko povzroči prebavne motnje, je ugotovila veterinarska služba v Istri. Zaprta tudi školjčišča na slovenski Obali.

Ob koncu avgusta je veterinarska služba zaprla vzgajališče školjk na območju od Savudrije do Barbarige na jugu zahodne istrske obale. V školjkah so ugotovili prisotnost večje količine biotoksina, ki povzroča prebavne motnje oziroma drisko. Od takrat vsakih 48 ur jemljejo vzorce. Ko bosta dva zaporedna vzorca negativna, bodo vzgajališče znova odprli. Do nadaljnjega pa so prepovedali prodajo oziroma promet s školjkami s tega območja.

Za zdaj v zdravstvenih domovih niso zabeležili še nobenega primera, ki bi nakazoval na zastrupitev s školjkami s tega območja.

Sicer pa Hrvati oziroma hrvaška agencija za hrano zadnja leta nenehno opozarja na možnost zastrupitve s školjkami zaradi biotoksinov. Poudarjajo, da so vse školjke potencialno nevarne.

V slovenskem morju so školjčišča v Piranskem in Strunjanskem zalivu ter v bližini Debelega rtiča.

Tudi v Sloveniji zaprta školjčišča
Školjčišča na slovenski Obali so zaradi vsebnosti toksinov zaprta že skoraj celo poletje, so potrdili na koprski območni enoti veterinarske uprave. Za zdaj še ni takih izvidov, ki bi kazali, da bi bilo odpiranje školjčišč primerno. Do zdaj so prejeli kar nekaj obvestil iz školjčišč v bližini Trsta, da tudi s tamkajšnjimi školjkami ni možen promet.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.